Mainos

Hallitus lupailee lisää rahaa tutkimustoimintaan

Hallitus on päättänyt lisätä tutkimus-, teknologia- ja kehittämisrahoitusta 200 miljoonalla eurolla, kertoo kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan hallitus on päättänyt lisätä tutkimus-, teknologia- ja kehittämisrahoitusta 200 miljoonalla eurolla tämän vaalikauden kuluessa.

Ensi vuoden budjettiin on tulossa muutaman kymmenen miljoonan euron korotus. Kauppa- ja teollisuusministeriö valmistelee lisäksi toimenpideohjelmaa, jotta yhteiskunnan tuki jakaantuisi nykyistä tasaisemmin koko maan alueelle. Nyt 1,3 miljardin euron vuosittaisesta tutkimus- ja kehittämispanostuksesta 80 prosenttia päätyy 5-6 kasvukeskukseen.

Pekkarinen kertoi Osuuspankkikeskuksen asuntoseminaarissa Jyväskylässä, että Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen asetetaan lähipäivinä selvitysmieheksi pohtimaan tukiohjelman muutosta. Pekkarinen uskoo, että lisääntyvä T&K-rahoitus tasoittaa pienten ja keskisuurten yritysten tietä. Jos varoja onnistutaan ohjaamaan koko maan alueelle, se johtaa nykyistä tasapainoisempaan aluekehitykseen ja piristää asuntomarkkinoita kasvukeskuksen ulkopuolella.

Suomen vastaus kilpaan yrityksistä


Tutkimus-, teknologia- ja kehittämisrahoituksen painopistealueisiin hallitus ei Pekkarisen mukaan aio puuttua. Rahojen kohdentaminen eri tutkimussektoreille esimerkiksi tietotekniikkaan ja biotekniikkaan jatkunee kutakuinkin ennallaan.

Tutkimusrahoitus on yksi osa-alue, jolla Suomi vastaa yhä ankarammaksi käyvään kansainväliseen kilpailuun yrityksistä, työpaikoista ja pääkonttoreista. Maailmanliigassa kilpailevat suuryritykset tarvitsevat tuekseen osaavan alihankintaverkoston.

Vaalikaudella tutkimusrahoitukseen myönnettävä lisäsumma on Pekkarisen mukaan suurempi kuin perinteisten aluetukien kokonaismäärä. Suomi jakaa alueperusteisia elinkeinotukia EU-maista kolmanneksi vähiten. Vain Tanska ja Hollanti ovat Suomea alempana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.