Mainos

Hallitus lupaa turvata lohen kutunousun

Vaelluslohen tueksi kasvoi alkuvuonna laaja kansanliike, koska meripyynnin pelätään karsivan lohikantaa liikaa.

Itämeren vaelluslohen tueksi kasvanut kansanliike taivutti uudelta hallitukselta lupauksen tehostaa kudulle nousevien kalojen suojelua. Matkailukalastus arvotettiin samalla ensi kertaa kehittämisen arvoiseksi elinkeinoksi ammattipyynnin rinnalle.

- Uutta hallitusohjelmaa voi lohen osalta pitää jopa vallankumouksellisena, luonnehtii kansanedustaja Erkki Pulliainen, joka vihreiden edustajana oli neuvottelemassa ohjelman kalastusosiota.

- Jos tämän mukaisesti toimitaan, niin edistysaskel on huikea. Nyt on pidettävä vain huoli siitä, että keskustalainen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila pysyy kaidalla tiellä.

Hallitusohjelman mukaan lohiasetus uusitaan ensi vuonna ja silloin tavoitteena on turvata sekä luonnonlohen nousu kutujokiin että poikastuotannon mahdollisimman korkea taso.

Hallituskaudella on määrä aloittaa myös kalastuslain kokonaisuudistus, jossa ammattikalastuksen toimintaedellytysten ohella erityishuomion saa vaelluskaloihin liittyvä kokonaisuus.

Pulliaisen mukaan matkailukalastus nostetaan nyt elinkeinona ammattikalastuksen rinnalle.

Kansanliike pohjusti muutosta

Pohjoisen vapaa-ajankalastajat luovuttivat helmikuussa edelliselle hallitukselle ja eduskuntaryhmille lohiadressin, johon nopeassa tahdissa oli kertynyt yli 20 000 nimeä.

Adressissa kannetaan erityistä huolta vuonna 2004 tehdystä lohiasetuksen muutoksesta, jolla vaelluslohen meripyyntiä varhennettiin. Varhennuksen sanotaan verottavan pahoin pohjoisen jokiin kudulle palaavia luonnonlohia.

- Uuden hallitusohjelman sisältö on erinomainen käänne. Nyt puhutaan kalakannoista eikä pelkästään ammattikalastuksen tarpeista, korostaa yksi adressin puuhamiehistä, Lapin vapaa-ajankalastajien varapuheenjohtaja Antti Sorro.

Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Pentti Munne ei vielä lähde arvioimaan, onko lohipolitiikka muuttumassa. Hän kuitenkin myöntää lohiadressin vaikuttaneen siihen, miten vaelluskala näkyy hallitusohjelmassa.

Samalla hän tosin muistuttaa, että kalastuslain uudistaminen oli muutenkin tarkoitus aloittaa uuden hallitusohjelmakauden aikana.

Pulliaisen mukaan hallitusneuvottelujen lohikantoihin vaikutti myös se, että useat talouselämän johtohenkilöt asettuivat vahvasti tukemaan lohiadressia. Adressia pidetään auki elokuun loppuun, jonka jälkeen se luovutetaan Anttilalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.