Mainos

Hallitus lupaa muutosta käytettyjen tuontiautojen verotukseen

Hallitus lupaa muutosta käytettyjen tuontiautojen verotuskohteluun. Valtiovarainministeriössä on aloitettu valmistelutyö autoverolain muuttamiseksi, ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä. Vielä ei ole tarkkaa tietoa esityksen sisällöstä.

Lupaus sisältyy vastaukseen, jonka Suomi on antanut Euroopan komissiolle käytettyjen tuontiautojen verotusta käsittelevään huomautukseen. Hallitus lupaa toimittaa lain muutosesityksen komissiolle heti, kun se on annettu eduskunnalle.

Komissio huomautti toukokuussa, että Suomen lainsäädäntö käytettyjen autojen verotuksesta ei eräiltä kohdin vastaa EU:n vaatimuksia. Verovähennys ei Suomessa saa missään tapauksessa ylittää 75:tä prosenttia uuden vastaavan auton verosta, vaikka auton todellinen arvonalennus tietyssä tapauksessa olisikin suurempi kuin 75 prosenttia vastaavan uuden auton hinnasta.

Komissio viittasi huomautuksessaan myös siihen, että ajoneuvon ensimmäisten käyttökuukausien aikana ei verotuksessa myönnetä lainkaan arvonalennusta, vaikka ajoneuvon todellinen taloudellinen arvo alkaa vähentyä heti käyttöönoton jälkeen.

Komissio kiinnitti huomiota niin ikään siihen, että ajoneuvoja, joilla on ajettu alle 10 000 kilometriä, ei katsota Suomessa veroa määrättäessä käytetyiksi ajoneuvoiksi. Näin ollen niille ei myönnetä lainkaan arvonalennusta ennen kuin valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 25 vuotta. Ajoneuvon todellinen arvo alkaa kuitenkin heti alentua käyttöönoton jälkeen.

Komissio ei katsonut hyvällä liioin sitä, että ympäristön kannalta hyödyllistä tekniikkaa hyödyntäville ajoneuvoille säädettyjä veroetuja ei myönnetä samaan aikaan muissa valtioissa käyttöönotetuille ajoneuvoille. Näin ollen käytetyn ajoneuvon verotus on syrjivää verrattuna uutena Suomessa käyttöön otettuun ajoneuvoon.

Virallinen huomautus tarkoittaa sitä, että komissio haluaa selvittää jäsenmaassa noudatettuja säädöksiä ja niiden soveltamiskäytäntöä. Komission varsinainen kanta asiaan muodostetaan vasta tämän jälkeen, jos aihetta siihen ilmenee.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.