Mainos

Hallitus lupaa korjata pahoin rapautuneita mielenterveyspalveluja

Hallitus lupaa peruspalveluministeri
mukaan korjata lamavuosina rapautuneita mielenterveyspalveluja. Hallituksen lähiaikoina julkistettavassa sosiaali- ja terveydenhuollon tavoite- ja toimintaohjelmassa mielenterveystyön vahvistaminen asetetaan konkreettiseksi tavoitteeksi.

Kunnille on tarkoitus antaa suositus mielenterveyspalvelujen henkilöstömitoituksista. Myös alan täydennyskoulutukseen luvataan määräraha. Avohoidon toimivuus edellyttää hallituksen mukaan, että vuoteen 2004 mennessä psykiatrisille potilaille tarkoitettuja palveluasuntoja on tarjolla 0,2 promillelle asukasluvusta. Biaudet n mukaan hallitus on tiedostanut ongelmat, jotka syntyivät, kun psykiatrian voimavaroja leikattiin yli kolmanneksella ja laitospaikat vähennettiin kolmannekseen. Nyt hallitus lupaa ryhtyä konkreettisiin toimiin tilanteen korjaamiseksi järjestelmällisesti. Biaudet kertoi hallituksen suunnitelmista Psykologiliiton neuvottelupäivillä maanantaina Helsingissä.

Vastuuhenkilö puuttuu vielä

Laitosten ulkopuolella elää nykyisin runsaasti mielenterveyspotilaita, joiden kotina oli aiemmin psykiatrinen sairaala, ja paine avohuollon mielenterveyspalveluihin on kasvanut. Depression osuus myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä ja masennuslääkkeiden osuus lääkemyynnistä kasvaa jatkuvasti. Toisaalta palvelujen niukkuus ja jopa ylimielinen suhtautuminen on Biaudet n mukaan tullut esiin Stakesin keräämässä kansalaispalautteessa.

Ruotsissa kaavaillaan nyt omaa asiamiestä

Hallituksen tavoite- ja toimintaohjelman mukaan kuntien mielenterveyspalvelut on järjestettävä vuonna 2001 saumattomasti ja monipuolisesti. Vielä nyt hyvin toimiva ja saumaton yhteistyö terveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä näyttää Biaudet n mukaan olevan harvinaista. Mielenterveyspotilas on liian usein pallo, jota pompotellaan palvelupisteestä toiseen ja jonka asioista kenelläkään ei ole kokonaiskuvaa eikä -vastuuta. Nykyinen palvelukulttuuri ei vielä edes mahdollista sitä, että voitaisiin nimetä tietty vastuuhenkilö, joka sovittaisi yhden asiakkaan tai perheen tarvitsemat palvelut yhteen. Ruotsissa hallitus esittää ensi vuoden budjettiesityksessään mielenterveyspotilaille omaa henkilökohtaista asiamiestä.

Psykologipalveluista sairausvakuutuskorvaus

Suomen Psykologiliitto kantaisi mielellään kortensa kekoon puuttuvien mielenterveyspalvelujen täydennykseksi. Liiton puheenjohtajan Tuomo Tikkasen mukaan jonotusajat mielenterveystoimistoihin ja perheneuvoloihin ovat sietämättömän pitkiä. Hän tarjoaisi 80 000 psykologin hoitokäyntiä vuodessa, kunhan käynnit korvattaisiin sairausvakuutuksesta. Näiden käyntien kustannukset olisivat yhteiskunnalle noin 19 miljoonaa markkaa, mutta Tikkanen uskoo, että sama summa säästyisi, kun työstä poissaolot sekä sairaus- ja eläkekulut vähenisivät. Valtioneuvoston alainen terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunta on asettanut tavoitteeksi, että kunnissa olisi yksi psykologi 3 000 asukasta kohden. Tällä hetkellä suhdeluku on yksi psykologi 3700 asukasta kohden. Tavoitteen toteutuminen merkitsisi kaikkiaan noin 250 psykologin toimen perustamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.