Mainos

Hallitus: Lisää asuntoja pääkaupunkiseudulle

Hallitus haluaa lisätä vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa pääkaupunkiseudulla. Tavoite on osa asuntopoliittista strategiaa, josta keskusteltiin hallituksen neuvottelussa. Periaatepäätös hyväksytään virallisesti ensi keskiviikkona.

Pyrkimys on edistää toimivia ja hintavakaita asunto- ja rakennusmarkkinoita koko maassa. Pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa asuntojen hintojen ja vuokratason nousua halutaan hillitä asuntojen, erityisesti vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa lisäämällä. Myös vuokramarkkinat otetaan tarkasteltavaksi. Tarkoitus on selvittää pitäisikö vuokramarkkinoita rauhoittaa lainsäädännön keinoin. Erityisesti ylisuuret vuokrankorotukset halutaan selvittää - kuinka laaja ongelma on, ja mitä niille voidaan tehdä.

Asuntoasioista vastaava ministeri Suvi-Anne Siimes sulki tosin aiemmin viikolla pois ajatuksen, että vuokrasääntelyyn palattaisiin. Mahdollista on kuitenkin, että esimerkiksi vuosittaisille vuokrankorotuksille tulisi jonkinlainen rajoite. Selvitettäväksi jäävät myös keinot ja mahdollisuudet korottaa asumistuessa hyväksyttävää vuokratasoa ja mahdollisuudet parantaa lapsiperheiden asemaa. Asumistuen, sosiaalietuuksien ja verotuksen yhteensovittamista selvitetään, jotta työn vastaanottaminen ei tukien menetyksen takia tulisi kannattamattomaksi. Asukkaiden oikeussuojaa halutaan parantaa selvittämällä sitä, voisiko kuluttajaviranomaisten toimivaltaa laajentaa koskemaan myös huoneenvuokrasuhteisiin liittyviä riitoja.

Lisää hissejä

Asuntotuotannossa ja perusparannuksessa painotetaan rakennusten käyttökelpoisuutta. Väestön vanheneminen tuo omat vaatimuksensa. Hissien rakentamista vanhoihin asuntoihin on lisätty jo nyt, mutta tahtia halutaan tiivistää entisestään. Strategian tavoite on myös kääntää asunnottomien määrä laskuun. Samoille alueille sijoitetaan hinta- ja vuokratasoltaan ja hallintamuodoltaan erilaisia asuntoja, ettei syntyisi sosiaalisesti liian erilaisia asuinalueita.

Lähiöiden ongelmia yritetään ehkäistä. Asumisen tukien kielteiset vaikutukset pyritään poistamaan. Arava- ja korkotukilainoitusta jatketaan rinnakkaisina tukimuotoina, ja asp-järjestelmää kehitetään. Siimes mainitsi keskiviikkona mahdollisuuden, että neliöhintarajoista luovutaan. Tällöin asp-säästäminen voisi tulla taas kannattavaksi myös pääkaupunkiseudulla, missä hinnat ovat karanneet asp-rajojen ohi.

Tuomioja: Siimeksen asuntopaketti on laiha

Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää valtion ja Helsingin seudun kuntien yhteistä asuntopoliittista pakettia laihanpuoleisena vastauksena alueen asunto-ongelmaan. Tuomioja ei pidä pakettia arvottomana, mutta hänen mielestään se on vasta alku, jonka tulee pikaisesti saada jatkokseen uusia sopimuksia.

Tuomioja otti kantaa ns. Siimeksen pakettiin tänään Helsingissä, missä hän puhui pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) 30-vuotisjuhlaseminaarissa. Kyse on valtion sekä pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien asuntopoliittisesta yhteistoiminta-asiakirjasta, joka julkistettiin viime huhtikuussa.

Tuomiojan mukaan pääkaupunkiseutua uhkaa liikenteellinen ja toiminnallinen hajautuminen sekä sosiaalinen eriytyminen. Riittämätön asuntotuotanto pääkaupunkiseudulla olisi lisäksi uhka koko maan talouskasvulle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.