Mainos

Hallitus: Komission esitykseen sisältyy vakavia uhkia

Hallitus tukee edelleen Euroopan komission ehdotuksen yleislinjauksia EU:n maatalouspolitiikan uudistamiseksi. Kuitenkin komission esitykseen sisältyy hallituksen mielestä Suomen maataloustuotannon kannalta vakavia uhkia erityisesti viljan ja maidon huomattavan hinnanalennuksen vuoksi.

Hallitus kommentoi pääministeri Paavo Lipposen (sd.) johdolla tänään tuoreeltaan komission uusinta Agenda 2000 -ehdotusta. Suomi vaatii, että ehdotuksen jatkokäsittelyssä Suomen tuotanto-oloista aiheutuvat ongelmat otetaan huomioon erityisjärjestelyjen avulla.

Hallitus muistuttaa, että joulukuun huippukokouksen päätelmissä tunnustettiin periaate maatalouden säilyttämisestä myös alueilla, joilla on erityisongelmia. Suomen tavoitteena on kattaa komission ehdotuksesta aiheutuvan tulonmenetys täysimääräisesti. Hallituksen mukaan komissiossa on valmisteilla esityksiä korvaavista järjestelyistä.

Hallitus korostaa, että komission ehdotus heikentäisi merkittävästi Suomen viljanviljelyn kannattavuutta, sillä tuotantokustannukset ovat Suomessa selvästi korkeammat ja satotaso alempi kuin EU:ssa keskimäärin.

MTK vaatii Suomen Agenda-ongelmille ratkaisuja

Suomen ei tule tukea komission maatalousesityksiä, ennen kuin suomalaisen maatalouden erityisongelmat on ratkaistu, vaatii MTK. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä totesi tiedotteessaan tänään, että komission esitykset ovat alustavista versioistaan huonontuneet olennaisesti Suomen kannalta.

-MTK tuomitsee sen, että Suomen maatalouden erityisoloja ei ole otettu asetusteksteissä huomioon, Härmälä totesi.
Hän muistutti, että Suomen maatalouden tappiot nousevat interventiohintojen leikkausten myötä noin 900 miljoonaan markkaan.
-Tämä merkitsisi ennestäänkin huonosti kannattavan tuotannon muuttumista täysin tappiolliseksi, Härmälä varoitti.

Härmälä kehotti hallitusta toimimaan sen puolesta, että luvattu yhteisymmärrys komission kanssa Suomen maatalouden menetysten korvaamisesta muuttuu nopeasti käytännön päätöksiksi. Hyvänä MTK näkee sen, että Agendan 2000:n maaseutupaketti näyttää sisältävän uusia mahdollisuuksia maaseutuelinkeinojen kehittämiseksi ja maatilojen toiminnan monipuolistamiseksi. Rahamääristä ei tosin vielä ole puhetta.

MTK:ta huolettaa kuitenkin se, että esityksessä puhutaan aktiivisen maaseutupolitiikan alla myös metsätaloudesta ja sen kehittämisestä. MTK näkee tässä jo kertaalleen hyllytetyn EU:n yhteisen metsäpolitiikan pukinsorkan.
-Suomen metsätalous toimii avoimessa markkinataloudessa ilman merkittäviä tukia. Metsätalouden tuen laajentaminen EU:ssa voi johtaa markkinavääristymiin ja haitallisiin kauppapoliittisiin ristiriitoihin, Härmälä huolehti.

TT: Rakennerahastojen hallintoa yksinkertaistettava

EU:n rakennerahastojen hallintoa on yksinkertaistettava edelleen, vaati TT tänään, kommentoidessaan komission esityksiä rakenne-, maatalous- ja budjettipolitiikan uudistamiseksi. TT:n mukaan ehdotus käy pohjaksi, mutta ei mene tarpeeksi pitkälle byrokratian karsimisessa. Rakennerahastojen käytössä on otettava huomioon Suomen tilanne; kasvualojen työvoimanpuute ja uhka fyysisen infrastruktuurin heikentymisestä.

Tulevissa budjettiraameissa TT korostaa tiukkaa linjaa, ja haluaa ettei nykyistä jäsenmaksuperustetta pidä korottaa. Maatalouspolitiikan uudistamisessa on löydettävä ratkaisu, joka turvaa maatalouden ja kotimaisen raaka-ainetuotannon, TT toteaa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.