Mainos

Hallitus keskitti digitelevision verkkoluvat Digitalle

Hallitus on myöntänyt vain yhden digitelevision verkkoluvan. Lupa myönnettiin verkkoyhtiö Digitalle. Muut neljä hakijaa jäivät nyt ilman digilupia.

Digitelevision verkkoluvat on keskitetty verkkoyhtiö Digitalle. Ilman lupaa jäivät muut hakijat eli Yleisradio, MTV3 ja nyt Nelosta pyörittävä Swelcom.

Kolme lupaa pistettiin hakuun kesällä voimaan tulleen lakiuudistuksen vuoksi. Lailla erotettiin toisistaan taajuuksien hallinta ja ohjelmatuotanto. Valtioneuvosto myönsi kuitenkin käytännössä vain yhden luvan.

Pääministeri Paavo Lipposen hallitus katsoi, että siirtymävaiheen ajan kaikkien käyttäjien tarpeet voidaan parhaiten toteuttaa myöntämällä verkkotoimilupa vain yhdelle yritykselle. Se tarkoittaa digitelevisiotoiminnan vauhdittamista.

Ratkaisun katsotaan myös varmistavan, että ohjelmatuotannosta jäljelle jäävää verkkoa myydään muuhun tiedonsiirtoon ja että verkko on mahdollisimman suuressa käytössä. Myös muut hakijat kannattivat tällaista ratkaisua toissijaisena vaihtoehtona. Muilla verkkoluvan hakijoilla on ohjelmistolupa digitv-toimintaan.

Digiradion verkkoluvat myönnettiin Digitalle ja Telemast Nordicille. Digita sai tosiasiassa kaksi lupaa eli valtakunnallisen ja alueellisen luvan. Telemastilla puolestaan on oikeus harjoittaa toimintaa Helsingin alueella. Digiradion verkkolupaa oli hakenut myös Yleisradio.

Kaikki luvat ovat voimassa vuoteen 2010, eikä niistä peritä maksua.

Aiemmin kanavanippujen hallintaan oikeutetuilla mediayhtiöillä on ollut oikeus myös taajuuksien hallintaan, mihin on vuokrattu Digitan verkkoa. Digiverkossa voidaan siirtää esimerkiksi erilaista dataa. Kaksisuuntaiseen viestintään kuten puheluiden siirtoon se ei siis sovellu.

Digitan on annettava etusija verkon käytössä ohjelmistoluvan saaneille mediayhtiöille. Koska verkkoluvat olivat nyt haussa ensimmäistä kertaa, tehtiin päätös valtioneuvostossa. Muuten päätösvalta asiassa on liikenne- ja viestintäministeriöllä.

(MTV3-STT)

MTV: Päätös oli odottamaton

MTV pitää valtioneuvoston toimiluparatkaisua odottamattomana.

-Tämä edustaa uutta linjausta, kun aiemmin kanavanippujen hallinnointi oli tv-toimijoilla, sanoo toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara. Ratkaisu vahvistaa merkittävästi ranskalais-englantilaisessa omistuksessa olevan Digitan monopoliasemaa.

-Tämän ratkaisun kanssa pystymme kyllä elämään, jos tietyt reunaehdot täyttyvät. Oleellista on, että monopoliasemaan nostetun Digitan hinnoittelun on oltava täysin kustannusperusteista, läpinäkyvää ja yhtäläistä kaikille tv-toimijoille. Ratkaisussa on se myönteinen piirre, että se asettaa kaikki tv-toimijat samalle viivalle heti, kun Yleisradio luopuu kaikista Digitan osakkeistaan, Karhuvaara sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.