Mainos

Hallitus käsittelee maatalousvaatimuksia

Hallitus ottanee ensi viikolla kantaa kansallista maataloustukea koskeviin vaatimuksiin. MTK on vaatinut kansallisen tuen leikkausten purkamista siten, että tämän vuoden lisäbudjetissa tukeen osoitettaisiin 300 miljoonaa markkaa.

Tuottajajärjestö esittää myös ensi vuotta koskevan leikkauksen perumista. Hallituksen jäsenistä maa- ja metsäministeri Kalevi Hemilä (sit.) on sanonut ymmärtävänsä viljelijöiden huolen alenevista tuloista, mutta konkreettista esitystä tämän vuoden lisäbudjettiin ministeriö ei ole esittänyt.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) tapasi tänään valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.), mutta Hemilän mukaan keskeiset asiat jäivät neuvottelussa auki. Hemilä piti selvänä, että ensi viikolla koko hallitus käsittelee tukiasiaa.

MTK:n johto on vedonnut muun muassa Niinistöön ja pääministeri Paavo Lipposeen (sd.) tukikorotuksen puolesta. Viljelijät ja heidän etujärjestönsä aikovat viikonlopun aikana edelleen tiivistää yhteydenottojaan päättäjiin.

Viljelijät ovat omissa kokouksissaan tehostaneet vaatimuksiaan veronmaksu- ja lihanluovutuslakkouhkauksilla.

Aleneva tuki

Maatalouden kansallinen tuki on alentunut siirtymäkauden loppua kohden, kuten EU-paketissa oli jäsenyyden alkaessa sovittu. Tuen korotustarvetta perustellaan sillä, että maatalouden kustannukset eivät ole alentuneet arvioidulla tavalla. Lisäksi tuottajahinnat ovat pudonneet odotettua enemmän. Hallituksen leikkauspäätöksen vuoksi valtion varoista maksettavaa tukipottia karsitaan siirtymäkaudella joka vuosi 750 miljoonalla markalla alkuperäisestä esityksestä.

Kansallisen tuen tarkoituksena on helpottaa maatalouden sopeutumista EU-jäsenyyden tuomiin muutoksiin. Tukea maksetaan ensi vuonna päättyvän siirtymäkauden ajan.

Leikattu kansallinen tuki oli vuonna 1996 4,4 miljardia ja viime vuonna 3,9 miljardia. Täksi vuodeksi tukeen on varattu 3,6 miljardia. Jos MTK:n vaatima 300 miljoonan markan lisäys lisäbudjetissa hyväksyttäisiin hallituksessa, tuki olisi yhtä suuri kuin viime vuonna. Ensi vuoden tueksi on kaavailtu 3,3 miljardia markkaa.

Kansallinen tuki muodostaa yhdessä EU:n kokonaan tai osittain rahoittamien tukien kanssa merkittävän osan viljelijöiden tuloista. Vuoden 1996 laskelman mukaan viljelijät saivat markkinoilta 11 miljardia ja tuista yhdeksän miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.