Mainos

Hallitus karsii alle 20-vuotiaiden toimeentulotukea

Vanhempien velvollisuus tukea omia nuoriaan toimeentulon saamisessa laajenee. Eduskunnalle annetun esityksen mukaan vanhempia pidetään velvollisina avustamaan 18-20-vuotiasta nuorta riippumatta siitä, onko tämä opiskelija vai ei.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että vanhempien tulot otetaan nykyistä enemmin huomioon, kun tämänikäisen nuoren toimeentulotuesta päätetään. Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioidaan, että avustusvelvollisuus koskee käytännössä noin 7 000 nuoren vanhempia.

Vanhempien vastuun suuruus riippuu heidän taloudellisista mahdollisuuksistaan ja toisaalta nuoren tuen tarpeesta. Tällaista avustusvelvollisuutta ei ole, jos nuori on tai on ollut avioliitossa tai jos hänellä on lapsi. Lisäksi vanhempien velvollisuutta rajoittaa kohtuuharkinta.

Keskimääräiseksi avustustarpeeksi on laskettu nykyisen tuen perusteella noin 700 markkaa kuukaudessa. Avustusjakson keskimääräinen pituus olisi 3-4 kuukautta. Vanhempien käytettävissä olevat tulot saattavat lainmuutoksen johdosta vähentyä kuitenkin avustamistilanteissa yhteensä yli 2 000 markkaa kuukaudessa yhtä avustettavaa kohti.

Lainmuutos liittyy ns. kannustinlokkujen purkamiseen, missä tavoitteena on sovittaa etuuksia paremmin työntekoon kannustaviksi. Hallituksen esitys on ensimmäinen toimeentulotukea koskeva muutos, jonka käsittelyyn vaikuttavat uudet perusoikeuksia koskevat säännökset. Lainmuutoksen säätämisjärjestyksestä on pyydettävä eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.