Mainos

Hallitus kannattaa pakolaisapua paikan päällä

Suomen hallitus kannattaa Kosovon pakolaisten auttamista ennenkaikkea paikan päällä. Aamun lausunnossaan hallitus lupasi katastrofialueelle lähinnä terveyspalveluja. Sen sijaan hallitus ei halua vieläkään paljastaa Suomeen otettavien pakolaisten lukumäärää.

Suomesta voitaisiin lähettää Kosovon pakolaisten auttamiseksi kaksi terveysasemaa ja kenttäsairaala, jos ne voidaan ottaa vastaan. Suomen hallitus vahvisti tänään linjakseen, että pakolaisia olisi autettava ensisijaisesti paikan päällä, kunnes he voivat palata kotiseudulleen.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta käsitteli Kosovon tilannetta tiistaina mm. Makedoniassa sunnuntaina käyneen kehitysyhteistyöministeri Pekka Haaviston (vihr.) raportin pohjalta. Haavisto sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että hallitus on valmis rahoittamaan terveysasemien ja sairaalan lähettämisen, jos niiden vastaanottaminen osoittautuu mahdolliseksi.

Suomen Punainen Risti on jo lähettänyt alueelle kaiken varastoissa olleen hätäavun. Apua on toimitettu rekoilla Belgradiin ja Italian kautta laivoilla Albaniaan. Viimeiset kuljetukset ovat perillä huomenna.

Suomi on tarjonnut käyttöön myös Makedoniassa olevan suomalaisen YK-joukon kuljetuskalustoa. Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) mukaan YK-joukosta 60-80 henkeä on myös valmis jäämään tarvittaessa paikalle.

Suomi on jo lähettänyt alueelle apua kahdeksan miljoonan markan edestä. Terveysasemat, kenttäsairaala ja YK-joukon kuljetuskalusto merkitsisivät yhteensä 17-18 miljoonan markan lisäapua.

Makedoniaan pyritään vaikuttamaan

Ongelmallisin tilanne on Makedonian vastaisella rajalla, jossa Haaviston havainnon perusteella "seisoo mudassa" 65-85000 kosovolaista. Nato-joukot ovat rakentaneet Makedonian puolelle leirejä 20000 hengelle, mutta Makedonia ei ole juuri päästänyt pakolaisia rajan yli.

Haaviston mukaan Makedonia ei halua, että Kosovosta tulevat albaanit horjuttaisivat maan etnistä tasapainoa. Makedonian väestöstä noin 25 prosenttia on albaaneja.

Toinen peruste torjua pakolaiset on maan talous eli Makedonia haluaa hinnan pakolaisten ylläpidosta.

-Jonkin verran pakolaisia näihin rajan taakse perustettuihin leireihin on jo päästetty. Toivomme vain, että tämä tapahtuisi paljon nopeammin, Haavisto sanoi.

EU:ssa puheenjohtajamaa Saksa on ajanut pakolaisten vastaanottamista muihin maihin. Ulkoministeri Halonen korosti, että kiirastorstaina Saksa oli EU:n ulkoministeritroikan kokouksessa samaa mieltä muiden kanssa pakolaisten avustamisesta paikan päällä.

-Uskoisin, että myöskin Euroopan unionin puheenjohtajamaa on valmis yhteistyöhön jatkossakin sen puolesta, että nimenomaan taivuttaisimme Makedoniaa ottamaan vastaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti pakolaisstatuksen omaavia ihmisiä, Halonen sanoi.

Halonen huomautti, että Saksassa on jo yli neljännesmiljoona Kosovon albaania. Vaatimukset pakolaisten vastaanottamisesta ovat siten voimakkaammat kuin esimerkiksi Suomessa.

Suomikin on valmis ottamaan vastaan lähinnä sellaisia pakolaisia, jotka eivät paikan päällä pärjää. Asioista sopivat EU:n sisäministerit huomenna.

Kosovoa puhdistettaisiin joka tapauksessa

Ulkoministeri Halonen korosti, että ensi sijassa vastuu kaikesta tapahtuneesta kuuluu Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille.

-Kysymys on kuitenkin siitä, että Milosevic on tyhjentämässä Kosovoa, tekemässä todella täydellisen selkeää etnistä puhdistamista, Halonen sanoi.

Halosen mielestä Milosevic olisi ryhtynyt etniseen puhdistamiseen, vaikka Nato ei olisikaan ryhtynyt ilmahyökkäyksiin. Tavoitteena pitää Halosen mielestä olla Milosevicin saaminen neuvottelupöytään. Pohjana on edelleen albaanien jo hyväksymä Rambouillet'n rauhansopimus, mutta myös muita vaihtoehtoja on Halosen mukaan ilmassa. Yksi niistä on Kosovon jakaminen.

-Nämä eri vaihtoehdot varmasti tulevat jo torstain kokouksessa uudelleen keskusteltaviksi, mutta tällä hetkellä hyvin yksiselitteisesti pohja Euroopan unionin puolelta on Rambouillet'ssa, Halonen sanoi. EU:n ulkoministerit pitävät torstaina ylimääräisen kokouksen.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.