Mainos

Leikkausten taustalaskelmat julki: Hallituksen laskuissa merkittäviä ongelmia

Valtiovarainministeriö on julkistanut hallitukselle valmistelemansa taustamuistiot, jotka liittyvät hallituksen esityksiin kilpailukykyä parantavista toimista.

Muistiot sisältävät muun muassa laskelmia yksikkökustannusten alentamiseksi.

Hallitus ilmoitti eilen vaihtavansa ylityökorvausten ja sunnuntailisien leikkaukset lomarahan pienentämiseen 30 prosentilla.

Aiempi päätös olisi pienentänyt yksityisen sektorin yksikkötyökustannuksia yhteensä 1 prosentilla, kun uudesta ratkaisusta koituu laskelmien perusteella 1,3 prosentin säästöt.

Valtiolle lomarahan pienentämisestä koituu laskelmien perusteella 61 miljoonan euron bruttosäästö ja kunnille 299 miljoonan euron.

Kaikkiaan hallituksen leikkausten bruttosäästöt valtiolle ja kunnille ovat laskelmien perusteella yhteensä 1 538 miljoonaa euroa.

Yksikkötyökustannuksia alentavat toimet kuitenkin pienentävät palkkasummaa, mikä heijastuu myös valtion, kuntien ja kirkon verotuloihin sekä erilaisiin julkistalouden veronluonteisiin maksuihin alentavasti.

Sairausajan palkan leikkaukseen liittyvässä laskelmassa on muistion laatineiden virkamiesten mukaan kaksi merkittävää ongelmaa, jotka liittyvät aineiston puutteeseen ja yhteismitattomuuteen.

Lyhyiden sairauspoissaolojaksojen tilastointi on heikkoa erityisesti yksityisellä puolella. Toisekseen tilastoinnissa ja lainsäädännössä käytetään kolmea päiväkäsitettä.

Ansiotaso 4,2 prosenttia pienempi 2019

Hallitukselle on tuoreimmassa muistiossa laskettu pohjaksi palkkamalttilaskelmia vuoteen 2019 asti.

Palkkamalttivaihtoehdossa ansiotasoindeksi olisi 4,2 prosenttia matalampi vuonna 2019 kuin peruslaskelmassa.

Työllisyyden on palkkamalttivaihtoehdossa oletettu olevan 44 000 henkilöä korkeampi vuonna 2019 kuin peruslaskelmassa.

Palkkamalttivaihtoehto johtaa laskelman perusteella noin 2 prosenttia korkeampaan bkt:n tasoon vuonna 2019 kuin peruslaskelma.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.