Mainos

Hallitus ja oppositio tiukassa kilvassa Zimbabwessa

Zimbabwessa oppositio ja maata hallitseva Robert Mugaben puolue kilpailivat rinta rinnan, kun maan parlamenttivaalien tuloksia alkoi viimein tihkua maanantaina. Opposition MDC-puolue ja Mugaben Zanu-Pf-puolue olivat kumpikin iltapäivällä saaneet 12 paikkaa. Parlamentissa on 210 paikkaa.

Mugaben puolue kärsi kuitenkin jo tässä vaiheessa pienoisen tappion, sillä oikeusministeri Patrick Chinamasa menetti parlamenttipaikkansa.

Sen sijaan presidentinvaaleista ei annettu mitään virallista tietoa. MDC:n lähteet ilmoittivat kuitenkin iltapäivällä, että kun puolet äänistä oli laskettu, oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai olisi saanut 60 prosenttia ja Mugabe 30 prosenttia äänistä. Zanu-Pf:stä loikanneen maan entisen valtiovarainministerin Simba Makonin äänisaalis oli jäämässä 10 prosenttiin.

Tuskallisen hidas ääntenlaskenta sai opposition jälleen syyttämään hallitusta vaalituloksen sormeilusta. MDC ehti jo viikonlopun aikana useaan otteeseen julistautua sekä parlamentti- että presidentinvaalien voittajaksi.

- En olisi lainkaan ihmeissäni jonkinlaisesta yöllisestä aktiviteetista, jonka seurauksena olisi vähennyksiä ja lisäyksiä, muotoili MDC pääsihteeri Tendai Biti vaalivilppisyytöksensä tiedotustilaisuudessa.

Vaalien äänestysprosentti oli 40-45. Tämä ei kuitenkaan välttämättä kerro koko totuutta äänestysvilkkaudesta, sillä vaalilistoilla on runsaasti "haamuäänestäjiä" ja henkilöitä, jotka eivät ole enää vuosiin asuneet maassa.

Pääkaupunki Hararen kaduille määrättiin mellakkapoliiseja ennen tulosten julistamista. Tilanne oli kuitenkin rauhallinen.

Mugabe, 84, on hallinnut Zimbabwea sen itsenäistymisestä lähtien vuonna 1980.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.