Mainos

Hallitus hyväksyi maatalouspaketin

Maa-ja metsätalousministeriö ja valtiovarainministeriö joutuivat neuvottelemaan asiasta useaan otteeseen. Vaikeinta oli sopia, miten EU:n maatalousmiljoonien menetys korvataan.

Hallitus on päässyt sopuun kiistellystä maatalouspaketista. Valtioneuvosto hyväksyi maa- ja metsätalousministeriön esityksen Suomen maaseudun kehittämisohjelmaksi torstaina.

Vuosia 2007-2013 koskevassa ratkaisussa on kyse EU:n tukileikkausten vuoksi maaseuturahoihin syntyneen vajeen paikkaamisesta. Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrottiin, että ratkaisulla korvataan EU-tukien leikkaus viljelijöille täysimääräisesti. Ympäristötukien ja luonnonhaittakorvauksen merkitys korostuu.

Korvaussumman jääminen ensi vuonna 50 miljoonaan euroon johtuu maatalousministeriön mukaan siitä, että ympäristötuessa ja luonnonhaittakorvauksessa on noin 30 miljoonan euron edestä edellisvuodelta siirtyviä eriä, joita käytetään kompensointiin. Tukileikkausten todellinen korvaustarve on ministeriöstä kerrotun mukaan myös ollut julkisuudessa puhutun pyöreän sadan miljoonan euron sijasta tosiasiassa 85 miljoonan euron luokkaa.

Maa- ja metsätalousministeriö ja valtiovarainministeriö joutuivat neuvottelemaan asiasta useaan otteeseen. Esitys jäi viikko sitten pöydälle hallituksen raha-asiainvaliokunnassa valtiovarainministeriön vaatimien lisäselvitysten vuoksi.

Heinäluoma kiittelee maatalousratkaisua

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma on tyytyväinen maatalouden EU-ohjelmista saavutettuun sopuun. Tehty ratkaisu merkitsee hänen mukaansa reilua vastaantuloa viljelijöille.

- Ratkaisu toteuttaa keskeiset tavoitteet: veronmaksajien lisämenot pysyvät kohtuullisina ja tuki ohjataan suoraan viljelijöille. Uutta maatalousbyrokratiaa ei tarvita, eikä konsulttien armeijaa kasvateta, Heinäluoma painottaa antamassaan kannanotossa.

Heinäluoman mukaan saavutettu tulos on myönteinen maataloudelle ja vahvistaa hallitusyhteistyötä. Neuvottelujen kautta voidaan vaikeistakin asioista saavuttaa yhteisymmärrys, hän kiittelee.

Valtion kokonaiskustannuksiin tulee valtiovarainministerin mukaan vaikuttamaan se, kuinka ohjelman toteutuksessa onnistutaan ja kuinka laajaa ympäristötuen käyttö tulee olemaan.

Erityisen tyytyväinen Heinäluoma sanoo olevansa siihen, että ohjelma parantaa ympäristön ja eläinten suojelua.

- Uudet toimenpiteet vähentävät entistä tehokkaammin lannoitteiden ravinnekuormitusta pohjavesiin, sisävesistöihin ja merialueelle. Erityisesti Suomenlahden, Saaristomeren ja Selkämeren valuma-alueiden päästöt vähenevät, sanoo Heinäluoma.

Myös eläinten hyvinvointiin tulee Heinäluoman mukaan huomattavia lisäpanostuksia, jotka vastaavat eläinten suojelulle nykyaikana asetettuja tavoitteita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.