Hallitus hyväksyi kalastuslain - uhanalaisista lajeista kiistaa

Yksi lupa riittää 2:01

Hallitus on pitkän väännön jälkeen hyväksynyt kalastuslain uudistuksen. Kompromissien jälkeen eläkeläiset päätettiin vapauttaa uudesta kalastusmaksusta. Muut yli 18-vuotiaat maksavat jatkossa yhden 39 euron suuruisen kalastusmaksun. Uuden lain piti turvata turvata nykyistä paremmin uhanalaisten kalalajien tulevaisuus, mutta järjestöjen mielestä lakiesitys ei tässä onnistu.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) joutui lopulta taipumaan valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) vaatimukseen ja vapauttamaan eläkeläiset kalastusmaksusta. Tiedotustilaisuudessa ministeri nieli harminsa ja vakuutti tyytyväisyyttään lakiesityksen etenemisestä.

- Kun tämä nyt oli niin kovin tärkeä asia jollekin ryhmälle, niin minusta oli ehkä loppujen lopuksi järkevämpi kokonaisuuden eteenpäin saamiseksi joustaa tässä. Mielestäni Suomessa on vähän isompiakin asioita, mitä pitää murehtia kuin tämä kyseinen maksuhässäkkä, kuittaisi Petteri Orpo.

Uuden lain myötä erilaisten lupien tilalle tulee yksi 39 euron hintainen kalastusmaksu, jonka maksavat yli 18-vuotiaat ja alle 65-vuotiaat kalastajat kerran vuodessa. Maksulla saa kalastaa yhdellä vieheellä koko maassa. Onginta ja pilkkiminen säilyvät maksuttomina ja silakkalitkalla kalastaminen muuttuu maksuttomaksi.

Asetuksella tarkempia suojelumääräyksiä

Eniten kritiikkiä on satanut siitä, parantaako uusi laki uhanalaisten kalalajien tilaa niinkuin on luvattu.

- Ei riittävästi. Siellä on edelleenkin aukko uhanalaisten kalalajien osalta ja ne olisi ehdottomasti pitänyt saada kirjattua lakiin, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

- Huonoimillaan voi käydä niinkuin nykyisen lain kanssa, että alamitta-asetusta odotettiin 30 vuotta, vaikka tiedettiin, että vaelluskaloilla ei mene hyvin. Hyvä silti, että lakiesityksestä lopulta päästiin sopuun, huomauttaa Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä.

Ministeri lupaa, että asetus annetaan samaan aikaan lain kanssa ja siinä nimetään uhanalaiset lajit.

- Me teemme lain hyväksymisen jälkeen asetuksen, jossa voidaan mennä pidemmälle. Silloin olisi järkevää huomioida nimeltä näitä erittäin uhanalaisia lajeja ja miettiä tarkemmin suojelumääräyksiä. Ymmärrän järjestöjen huolen, mutta haluan vakuuttaa, että asetuksen kautta pystytään asia hoitamaan.

Uhanalaisiksi lajeiksi on luokiteltu esimerkiksi järvilohi, saimaannieriä, meritaimen ja vaellussiika.
Uusi kalastuslaki on tarkoitus saada voimaan vuoden 2016 alusta. 

Lue myös:

    Uusimmat