Hallitus hyväksyi esityksen hedelmöityshoitolaiksi

Hallitus on hyväksynyt kiistellyn esityksen hedelmöityshoitolaiksi äänestysten jälkeen.

Hallitus joutui äänestämään peräti kahdesti esityksestä hedelmöityshoitolaiksi. Eniten erimielisyyttä herätti se, että laki sallisi hedelmöityshoidot myös yksinäisille naisille ja naispareille.

Kunta- ja alueministeri Hannes Mannisen esitys hedelmöityshoitojen sallimisesta vain heteropareille kaatui nyt valtioneuvostossa äänin 9-3. Mannisen kannalle asettuivat sisäministeri Kari Rajamäki ja puolustusministeri Seppo Kääriäinen.

Toisessa äänestyksessä valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos jäi yksin esittäessään, että ikäraja lapsen oikeudelle saada tietoonsa sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys olisi laskettu 15 vuoteen, kun se esityksessä on 18 vuotta.

Keskustaministerit Juha Korkeaoja ja Mauri Pekkarinen poistuivat valtioneuvoston istunnosta asian käsittelyn ajaksi. He ilmoittivat päättävänsä kantansa vasta eduskuntakäsittelyn aikana.

Eduskunnan puitavaksi laki etenee ensi viikolla pidettävän presidentin esittelyn jälkeen.

Laki sallisi hoidot yksinäisille naisille ja naispareille

Esitys sallisi hoidot paitsi heteropareille, myös naispareille ja yksinäisille naisille. Lisäksi hoitoja saisi tehdä parin omien sukusolujen lisäksi myös luovutetuilla sukusoluilla eli luovutetuilla munasoluilla ja siittiöillä.

Hallituksen hyväksymässä esityksessä luovutetuilla sukusoluilla alkunsa saaneella lapsella olisi 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys eli käytännössä nimi ja henkilötunnus. Kyseessä ei kuitenkaan ole sama asia, kuin isyyden vahvistaminen, jolloin lapsi saisi oikeuden periä isänsä. Tämä kohta on ratkaistu siten, että siittiöiden luovuttaja voidaan vahvistaa isäksi vain, jos mies itse suostuu siihen.

Lakiehdotuksessa ei ole esitetty hedelmöityshoidoille ikärajaa. Raja on vedetty siihen, että hoitoa ei saisi antaa, jos naisen iän tai terveyden vuoksi siitä koituisi vaaraa naisen tai lapsen terveydelle.

Lakiesitys suhtautuu edelleen tiukasti sijaissynnytyksiin ja alkioiden valintaan: sijaissynnytykset kiellettäisiin kokonaan ja vanhemmat saisivat valita syntyvän lapsensa sukupuolen vain, jos lapsella olisi sukupuolen vuoksi suuri riski sairastua perinnölliseen sairauteen.

Suomi on tähän saakka ollut ainoa Pohjoismaa, jossa hedelmöityshoitoja koskevaa lakia ei ole. Hoitoja antavat klinikat ovat saaneet itse päättää, kenelle ja millä ehdoin ne antavat hoitoja. Suurimassa osassa muita Euroopan maita hoitoja säätelee laki.

(MTV3-STT)

Kina yksinäisten naisten ja naisparien hedelmöityshoidoista tiivistyy kysymykseen siitä mikä on lapsen etu.

Kansanedustajat Päivi Räsänen (kd) ja Tuija Brax (vihr.) esittivät omia kantojaan MTV3:n haastattelussa.

(Huomenta Suomi 09.02.)

(Seitsemän uutiset 09.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat