Mainos

Hallitus harkitsee ilmatilaloukkausten julkistamista

Viimeaikaiset Suomen ilmatilan loukkaukset nostattivat kiivaan keskustelun eduskunnan kyselytunnillla.

Hallitus harkitsee uudelleen ilmatilaloukkausten julkistamiskäytäntöä.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi ei tähän asti ole ilmatilaloukkauksia julkistanut. Venäjälle jätettyy noottiin johtaneet toistuvat venäläiskoneiden alueloukkaukset antavat Vanhasen mukaan aiheen harkita asiaa uudelleen.

Ilmatilaloukkaukset nousivat esiin eduskunnan kyselytunnilla. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz ihmetteli sitä, ettei hallitus julkistanut asiaa oma-aloitteisesti, vaikka venäläiskoneiden poikkeamisia Suomen ilmatilassa oli tapahtunut jo kymmenen kertaa puolen vuoden aikana. Ulkoministeriö tiedotti asiasta vasta sen jälkeen, kun siitä oli ensin kerrottu MTV3:n uutisissa.

Pääministeri Vanhanen vetosi siihen, että perinteisesti ilmatilaloukkaukset on pidetty salassa. Hän totesi, että monet maat julkistavat tällaiset asiat, mutta Suomessa perinteinen tapa on ollut toinen. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari kyseli, eikö eduskuntaa tai ainakin sen ulkoasiainvaliokuntaa olisi pitänyt informoida, kun kysymys oli vakavasta asiasta - niinkuin pääministeri on itsekin todennut.

- On vähän ikävä asia, että hallitus antaa informaatiota kyllä pyydettäessä, mutta omaehtoisesti suoraan sanoen aika harvoin, Jaakonsaari paheksui.

Kokoomuksen Jari Vilén oudoksui sitä, että Venäjän vastausta saadaan odottaa edelleen Suomen jo kuukausi sitten jättämään noottiin. Ulkoministeri Erkki Tuomioja rauhoitteli, että myös Venäjän viranomaisten etujen mukaista on toimia niin, että tapahtuneesta saadaan tyydyttävä selvitys.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.