Hallitus haluaa vähentää päästöjä 80 prosentilla

Suomen ilmastopäästöjä aiotaan vähentää rajusti. Hallitus asettaa tavoitteeksi vähentää ilmastopäästöjä vähintään 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä.

Tavoite sisältyy hallituksen tänään hyväksymään tulevaisuusselontekoon ilmasto- ja energiapolitiikasta. Selonteolla linjataan Suomen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiapolitiikkaa.

Käytännössä päästöjen vähentäminen edellyttää pitkällä aikavälillä lähes päästötöntä energiataloutta ja tieliikennettä. Kansainvälissä vertailussa Suomen tavoite ei kuitenkaan ole mikään huippukireä. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on arvioinut, että teollisuusmaiden tulisi leikata päästöjä 80-95 prosenttia, jotta ilmastonmuutos voitaisiin rajoittaa kahden asteen riskirajan alle.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen (vihr.) muistuttivat selonteon julkistamistilaisuudessa, että 80 prosenttia on vähimmäistavoite, ja se voidaan hyvin ylittääkin. Vanhanen myönsi kuitenkin, että jo Suomen ilmastolliset olosuhteet ovat sellaiset, ettei aivan mallimaaksi välttämättä ylletä.

Pääministeri innostui joka tapauksessa puhumaan käänteentekevästä ilmasto- ja energiapaperista.

- Muutoksen suuntaan nähden vallankumous-sanan käyttö on perusteltua, hän hehkutti.

Vanhasen mukaan selonteossa on vahva painotus päästökaupan ulkopuoliseen sektoriin, eli asumiseen ja kiinteistöihin sekä liikenteeseen. Se merkitsee muun muassa alati kiristyviä energiatehokkuusvaatimuksia rakennuksille ja sähköautoiluun siirtymistä. Kansalaisten nenän edessä heilutetaan niin keppiä kuin porkkanaakin.

Kulutus ja tuotanto kohtaamaan

Selonteosta ilmenee muun muassa, että hallitus haluaa sähkön kulutuksen ja tuotannon parempaan tasapainoon. Kulutus pitäisi ajoittaa nykyistä paremmin, koska kulutushuippujen lisäsähkö tuotetaan suurelta osin tehottomasti fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella. Yksi kilowattitunti voi huippukulutuksen aikana kuormittaa ilmastoa nelinkertaisesti niin paljon kuin keskimäärin. Siksi kulutushuippuja pitäisi tasata.

Prosessiteollisuudessa tuotanto joustaa jo nyt sähkön hinnan mukaan. Tulevaisuudessa mahdollisuuksia kysyntäjouston vahvistamiseen tarjoaa niin sanottu älykäs sähköverkko. Kotitalouksille voitaisiin välittää reaaliaikaista tietoa kulutustilanteesta ja opastaa siirtämään pyykinpesun kaltaista kulutusta huippujen ulkopuolelle. Esimerkiksi varaava sähkölämmitys voisi rytmittää toimintaa automaattisesti kulutuspiikkien välttämiseksi.

Lisää joustovaraa tulisi sähköautoihin siirtymisestä. Autot voisivat ladata akkuja silloin, kun sähköä on runsaasti tarjolla, ja vastaavasti purkaa latausta takaisin verkkoon, kun sähköstä on pulaa.

Edellytys laajalle kysyntäjoustolle pienyrityksissä ja kotitalouksissa on reaaliaikainen kulutuksen seuranta etäluettavilla mittareilla. Vuoteen 2013 mennessä pienkäyttäjien mittareista on oltava etäluettavia neljä viidesosaa.

(MTV3 - STT)

Katso Tarja Hakulisen juttu ja ympäristöministeri Lehtomäen kommentit (Seitsemän uutiset 15.10.2009):

Lue myös:

    Uusimmat