Mainos

Hallitus esittää uutta ulkomaalaislakia

Esitys uudesta ulkomaalaislaista on valmistunut. Esitys annetaan perjantaina eduskunnalle, mutta on epävarmaa ehtiikö se käsitellä esityksen tämän vaalikauden aikana.

Esityksen yksityiskohdista päästiin keskiviikkona hallituksen raha-asiainvaliokunnassa lopulta ratkaisuun, joka oli kaikkien hallitusryhmien hyväksyttävissä. Asiassa ei jouduttu siten äänestyksiin.

Esitys annetaan perjantaina eduskunnalle. Laki on tarkoitus saattaa voimaan vuoden 2004 alusta. Toistaiseksi on epävarmaa, ehtiikö eduskunta käsitellä esityksen tämän vaalikauden aikana, sillä esitys on varsin mittava. Laissa on pykäliä yli 200, ja sivuja siinä on yli 300. Jos se ei ehdi, esitys raukeaa, ja jatkotoimet riippuvat seuraavasta hallituksesta.

Viimeinen kiistanalainen kohta liittyi kysymykseen perheiden yhdistämisestä. Ongelmana oli maahan yksin tulleen alaikäisen lapsen asema. Esityksen erityisperusteluihin kirjattiin kohta, jonka mukaan perhe yhdistäminen tapahtuu siellä missä vanhemmat oleskelevat. Perheen yhdistäminen voisi tapahtua myös Suomessa, jos se on lapsen edun mukaista.

Esitystä valmistelusta vastaava sisäministeri Ville Itälä (kok.) vastusti ajatusta, että perheet olisi alaikäisten tapauksessa yhdistettävä Suomessa. Tähän liittyisi se vaara, että vanhemmat lähettäisivät lapsen maahan kielletyllä tavalla.

Toinen loppuhetkien ongelma liittyi ns. pikakäännyttämiseen. Esityksessä lähdetään siitä, että vastakin noudatetaan niitä nopeutetun käsittelyn periaatteita, joista on jo aiemmin säädetty laissa.

Turvapaikkamenettelyä nopeuttanut lainmuutos on vähentänyt selvästi perusteettomien hakemusten määrää Suomessa.

Peruspalveluministeri Eva Biaudet'n (r.) aloitteesta pöytäkirjaan liitettiin valtioneuvoston lausuma, jonka mukaan valtioneuvosto pyytää vähemmistövaltuutettua mahdollisuuksiensa mukaan ensi vuoden aikana selvittämään nopeutetun menettelyn käytännön soveltamista mm. turvapaikanhakijoiden oikeusturvan kannalta.

Uusi laki edistää hallittua maahanmuuttoa

Nykyinen ulkomaalaislaki on vuodelta 1991. Vuosien kuluessa sitä on muutettu monta kertaa. Nyt vanha laki on tarkoitus korvata kokonaan uudella lailla.

Uuden lain katsotaan selkeyttävän yleisiä määräyksiä sekä edistävän hyvää hallintoa ja oikeusturvaa ulkomaalaisasioissa. Lain tarkoituksena on myös edistää hallittua maahanmuuttoa ja kansainvälisen suojelun antamista.

Uudessa lakiesityksessä maahantulon edellytykset säilyisivät ennallaan. Viisumeja koskevat Schengenin säännöstön keskeiset säännökset kirjattaisiin lakiin.

Uuteen ulkomaalaislakiin esitetään otettavaksi myös uusi kohta, jossa ensimmäistä kertaa määriteltäisiin selkeästi oleskeluoikeuden perusteet.

Lakiesityksen mukaan ulkomaalaiselle voidaan myöntää määräaikainen tai pysyvä oleskelulupa. Määräaikainen oleskelulupa myönnettäisiin tilapäistä tai pysyvää oleskelua varten, jolloin se olisi joko tilapäinen tai jatkuva. Määräaikaisia oleskelulupia voisi myös olla erilaisia. Oleskeluluvat jaettaisiin työntekijän ja elinkeinonharjoittajan oleskelulupiin.

Viranomiasten toimivaltasuhteisiin muutoksia

Uudella lailla on tarkoitus muuttaa joitain viranomaisten toimivaltasuhteita. Oleskelulupien myöntäminen kaikille ulkomailla oleville ulkomaalaisille siirrettäisiin Suomen ulkomaan edustustoilta ulkomaalaisvirastolle. Edustustot tekisivät vastedes ainoastaan viisumipäätöksiä.

Toisin kuin nykyisin Suomen kansalaisen perheenjäsen voisi tulla Suomeen hakemaan oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan myöntäisi paikallispoliisi. Nykyisin oleskelulupaa on haettava ja hakemuksen käsittelyä odotettava ulkomailla.

Suomeen työn vuoksi tulevalta ulkomaalaiselta ehdotetaan edellytettäväksi työ- ja oleskeluluvan sijasta vain yhtä lupaa. Tätä kutsutaan työntekijän oleskeluluvaksi. Lupa myönnettäisiin kaksivaiheisesti. Työvoimatoimisto harkitsisi ensin luvan myöntämisen liittyvät työvoimapoliittiset edellytykset. Tämän jälkeen ulkomaalaisvirasto myöntäisi luvan, jollei sen myöntämiselle olisi yleiseen järjestykseen tai turvallisuuteen liittyviä esteitä.

Ulkomaalaisen oikeusturvaa parannettaisiin laajentamalla muutoksenhakumahdollisuutta koskemaan lähes kaikkia oleskelulupapäätöksiä. Työnantaja saisi valitusoikeuden työntekijän oleskelulupa-asiassa ja ulkomaalaisvirasto hallinto-oikeuden päätökseen, jolla ulkomaalaisviraston päätös on kumottu tai sitä on muutettu.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.