Hallitus aikoo antaa historiallisen suuren lisätalousarvion – rahaa kunnille, yrityksille, poliisivoimille ja syrjäytymisen ehkäisyyn: Malttia valtionyhtiöpomojen palkkioihin

3:42
Hallitus kasaa parhaillaan kehysriihessään historiallisen suurta lisätalousarviota.

Hallitus kasaa parhaillaan kehysriihessään historiallisen suurta lisätalousarviota, vahvistaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Koronakriisistä selviämistä käsittelevän kehysriihen toinen päivä on parhaillaan käynnissä Helsingin Säätytalolla.

Pääministeri Marinin arvion mukaan lisäbudjetti tulee valmistumaan tämän päivän aikana.

– Voin tässä vaiheessa sanoa sen, että lisätalousarvio tulee olemaan historiallisen suuri. En yksityiskohtia tässä vaiheessa kommentoi, näistä hallitus tiedottaa yhdessä, Marin sanoi ennen neuvottelujen alkua.

Marin korosti, että etenkin yrityksiä on tuettava käynnissä olevassa kriisitilanteessa.

Pääministeri ei täsmentänyt, tuetaanko kiinni määrättyjä ravintoloita, kahviloita ja baareja erityisin keinoin vai osana muiden yritysten tukemista.

Rahaa kunnille, yrityksille ja syrjäytymisen ehkäisyyn

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on sorvaamassa kehysriihessä miljardiluokan yrityspakettia.

Tukea kanavoidaan esimerkiksi Business Finlandin ja ely-keskusten kautta, minkä ohella lisäapua on luvassa myös yksinyrittäjille. 

Myös kunnille on MTV Uutisten tietojen mukaan luvassa reippaasti tukea. Esimerkiksi peruspalvelujen valtionosuuksia ollaan nostamassa noin 500 miljoonalla eurolla. 

Lisäksi luvassa on erillinen lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tähtäävä tukipaketti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi ennen kehysriihen alkua, että lisärahoitusta on luvassa myös poliisille. Poliisin määrärahoja uppoaa parhaillaan esimerkiksi Uudenmaan eristyksen ylläpitoon.

– Tulemme saamaan poliisille rahaa, mutta poliisi tulee myös laskuttamaan myöhemmässä vaiheessa tulevista lisätalousarvioista lisää, Ohisalo kommentoi.

Valtionyhtiöiden pomojen palkkioihin malttia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan hallitus käsittelee tänään valtioneuvoston istunnossa myös omistajaohjausta koskevan periaatepäätöksen.

Käytännössä kyse on siitä, minkälaisia linjauksia valtionyhtiöiden ohjaamisessa noudatetaan.

Tuppurainen kertoi ennen kehysriihen alkua ohjeistaneensa yhtiöitä johdon palkkioiden ja palkkauksen suhteen. Esimerkiksi Postin toimitusjohtajan korkea palkkaus nostatti viime syksynä kohun.

– Olen viestinyt yhtiöille, että varsinkin johdon palkkauksessa ja palkkioissa täytyy nyt näyttää malttia ja pidättyväisyyttä, koska se asettaa yleisen merkin muullekin yhteiskunnalle, Tuppurainen kertoi.

Lue myös nämä koronavirukseen liittyvät seuranta-artikkelit: 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja