Hallituksen ydinvoimaesitys ristiriidassa kenttäväen toiveiden kanssa

Hallituksen esittämät kaksi uutta ydinvoimalaa eivät vastaa kolmen suuren puolueen kenttäväen toiveita. Keskustan ja SDP:n piiriväki toivoisi korkeintaan yhtä lupaa ja kokoomuksen kenttä kolmea.

MTV:n uutiset kysyi piiriaktiivien lisäydinvoimakantaa ennen hallituksen päätöstä.

Keskustalaiset ydinvoimakriittisiä

Keskustan piiritoimikuntien jäsenistä kaksi kolmasosaa toivoo korkeintaan yhtä uutta ydinvoimalaa. Kahden voimalan kannattajia keskustalaisista piiriaktiiveista on 25 prosenttia.

Oppositiopuolue SDP:n kenttäväestäkin niukka enemmistö (53%) kannattaa korkeintaan yhtä uutta voimalaa. Kahden lisävoimalan mallia kannattaa neljäsosa. Demareiden joukossa on kuitenkin huomattavasti enemmän kolmen luvan kannattajia (19%) kuin keskustassa (6%).

Kokoomusväen keskuudessakaan valtioneuvoston ratkaisu kahdesta uudesta voimalasta ei ollut toivotuin vaihtoehto, sillä selkeä enemmistö eli 61 prosenttia haluaisi kolme uutta ydinvoimalupaa.

MTV:n uutistoimituksen kyselyyn kolmen suurimman puolueen piiriaktiivien jäsenille vastasi yhteensä yli viisisataa henkilöä. Keskustan ja SDP:n vastausprosentti oli 76, kokoomuksen 71.

Ydinvoimamyönteisyys nousussa puolueiden kentällä

Vaikka enemmistö keskustan kenttäväestä tyytyisi edelleen korkeintaan yhteen ydinvoimalaan, on lisäydinvoiman kannatus vuodessa noussut jonkin verran. Ydinvoimaa kokonaan vastustavien määrä ei ole pudonnut, mutta yhden voimalan kannattajia on siirtynyt kannattamaan kahta voimalaa.

SDP:n kentällä taas ydinvoimamyönteisyys on kasvanut enemmän. Vielä vuosi sitten nollalinjaa kannatti 26 prosenttia, nyt enää 17 prosenttia. Kahden ja kolmen voimalan malli taas on saanut lisää tukijoita.

Myös kokoomuksessa lisäydinvoiman määrä on saanut huimasti lisää kannatusta viime vuoteen verrattuna. Vuosi sitten yhtä voimalaa kannatti lähes 40 prosenttia, nyt enää alle 10 prosenttia. Vastaavasti kolmen voimalan takana oli vuosi sitten vain joka kymmenes, nyt siis 61 prosenttia vastaajista.

Lue myös:

(3.5.2009)

Katso Hanna Ruokankaan juttu

Lue myös:

    Uusimmat