Hallituksen työllisyyspolitiikka kokoomuksen hampaissa

Työllisyys ja ilmastonmuutos olivat pääaiheet MTV3:n suuressa puheenjohtajatentissä. Vaalikeskustelu alkoi lyhyellä, mutta kiihkeällä mielipiteiden vaihdolla SAK:n hyllytetystä tv-mainoksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kritisoi hallituksen työllistämispolitiikkaa, hänen mukaansa työllistämismäärärahoja ei ole kohdennettu oikein.

- Keskeinen uudistuksen kohde on tämä iänikuinen tempputyöllistämispolitiikka, joka on nyt yksinkertaisesti tullut tiensä päähän, kokoomusjohtaja painotti.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen puolusti valittua linjaa.

- Niin sanotut tempputyöt, jotka vähän halveeraavat tätä tukijärjestelmää, kohdistuvat ihmisiin, joiden on todella vaikea saada työtä. Siihen tarvitaan monipuolisia keinoja, ja viranomaiset yrittävät löytää parhaat mahdolliset tavat työllistää, Vanhanen totesi.

Vaalikeskustelussa käytiin myös vilkasta mielipiteenvaihtoa mahdollisista veronkevennyksistä. Hyvinvointipalveluihin suurta lisäpanostusta ajavan SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma arveli, että palkkaverotusta ei ainakaan missään tapauksessa kiristetä tulevalla vaalikaudella.

- Kyllä lähtökohdan täytyy olla se, että työn verotusta katsotaan jatkossakin ja pyritään sitä keventämään. Mutta haluan sanoa sen selvästi ääneen, että meidän linjamme on, että satsataan nyt enemmän palveluihin, vanhustenhoitoon, terveydenhoitoon, kouluihin ja päivähoitoon. Kaikkialla tarvitaan lisää ihmisiä.

Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen mukaan tuloveronkevennysten suuruus tullaan sitomaan ensi syksyn palkkaratkaisuun.

- Tarvitsemme maltilliset palkkaratkaisuun kytketyt tuloveronkevennykset, koska sitä kautta me saamme lisää dynamiikkaa talouteen. Sitä kautta saamme lisää ostovoimaa eläkkeensaajille ja palkansaajille ja sitä kautta syntyy työpaikkoja. Mutta tämä ei yksin riitä. Sadantuhannen uuden työpaikan haaste on erittäin kova, se on paljon vaikeampi saavuttaa, muotoili Katainen.

Vanhanen vaati puheenvuorossaan ay-liikkeeltä vastuullista työllistämispolitiikkaa.

- Työmarkkinajärjestöillä täytyy tietenkin olla vastuu siitä, että palkkaratkaisu on kilpailukykyinen ja edistämässä työllisyyttä. Sitä voidaan tukea tuloveroratkaisulla, mutta ei pidä ajatella niin, että valtio ostaa tuloveroratkaisulla matalapalkkojen korotuksen, vaan järjestöillä itselläänkin pitää olla vastuu.

Uusiutuvat energialähteet kehityskohteina

Puolueiden puheenjohtajat ottivat toisistaan mittaa myös energiapolittikasta. Suurten puolueiden puheenjohtajat katsoivat, että mahdollisesta kuudennesta ydinvoimalasta voidaan joutua päättämään ensi vaalikaudella.

Eero Heinäluoma totesi, että EU:n asettamiin hiilidioksidin päästötavoitteisiin ja Suomen omiin työllistämistavoitteisiin pääseminen voi edellyttää lisäydinvoiman rakentamista. Samoilla linjoilla oli myös kokoomuksen Katainen.

- Me olemme ehdottomasti sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan sekä energiansäästöä että kotimaista energiantuotantoa, josta yksi osa on ydinvoima. Mutta tarvitsemme ehdottomasti paljon myös uusiutuvia energianlähteitä ja niiden teknologioiden kehittämistä, Katainen linjasi.

Keskustan Matti Vanhanen arveli, että Suomen on mahdollista selviytyä päästötavoitteista, mutta ydinvoimaa voidaan tarvita lisää, mikäli sähkönkulutus lisääntyy. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen suhtautui sen sijaan ydinvoiman lisärakentamiseen epäillen.

- Toivon todella, että kuudetta ydinvoimalaa ei seuraavalla vaalikaudella tarvita [päästö]tavoitteita toteuttamaan. Mutta jos tilanne on se, että tavoitteisiin ei päästä ilman sitä, niin mielestäni on kuitenkin parempi, että tuotetaan ydinvoimaa Suomessa kuin tuodaan ydinsähköä Venäjältä, muotoili Räsänen.

Natolle ei lämmetty, optiolle kyllä

Turvallisuuskysymyksistä puhuttaessa puolueiden puheenjohtajat olivat melko yksimielisiä siitä, että sotilasliitto Naton jäsenyys ei ole välittömästi ajankohtainen. Vaikka Nato-jäsenyydelle ei suoraa kannatusta löytynyt, uskottavan itsenäisen puolustuksen ohella Nato-option säilyttämistä korostivat kuitenkin lähes kaikki keskustelijat. Ainoastaan perussuomalaisten Timo Soini torjui sotilasliiton jäsenyyden suoralta kädeltä.

- Katsotaan nyt kuitenkin karttaa, missä me olemme. Jos meillä on joku maa maailmassa, jonka kanssa pitää olla väleissä, niin se on Venäjä. On erittäin huonoja esimerkkejä historiasta, että pieni maa liittoutuu suurvaltaa vastaan. Tämä on minun mielestäni kestävä yleisperiaate. Se oli paasikiveläinenkin viisaus, ja monin tavoin uskon, että tämä kestää jatkossakin, Soini perusteli.

Perusturvajärjestelmä remonttiin

Sosiaaliturvajärjestelmän uudistus sai sen sijaan kannatusta puoluejohtajilta. Vihreät jäivät kuitenkin yksin puolustamaan ehdotustaan kansalaispalkan käyttöönotosta.

- Olemme lähteneet siitä, että se voidaan toteuttaa kustannusneutraalisti. Toisin sanoen keskituloisilta ja hyvätuloisilta perustulo verotetaan käytännössä pois, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg kuvaili uudistusta.

Vihreiden tarjoilemaa perustulomallia kritisoitiin passivoivaksi ja kalliiksi. Sen sijaan perusturvajärjestelmän uudistaminen ja erityisesti tukiloukkujen vähentäminen sai puheenjohtajilta lähes yksimielisen kannatuksen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat