Hallituksen tuore linjaus muodostaa ison uhkakuvan myös SM-liigalle – neljä ydinaluetta nyt vaaran vyöhykkeellä

47:05
MTV seurasi suorana hallituksen tiedotustilaisuutta uusista koronalinjauksista.

Koronaviruksen tartuntaluvut voivat noustessaan pysäyttää SM-liigakiekkoilun niin kuin muutkin urheilutapahtumat hallituksen tuoreen linjauksen perusteella.

Suomen hallituksen tuoreen suosituksen mukaan koronaviruksen siirtyminen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen mahdollistaa sen, että yleisötilaisuuksien järjestäminen voidaan kieltää alueellisesti kokonaan.

Leviämisvaiheella tarkoitetaan tilannetta, jossa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus kahden viikon seurantajaksolla tarkasteltavassa sairaanhoitopiirissä on 18-50 per 100 000 asukasta kohden.

Leviämisvaiheen määritelmään kuuluu myös, että tartunnat lisääntyvät päivittäin kymmenellä prosentilla, ja että vain alle puolet tartuntalähteistä saadaan jäljitettyä.

Kiihtymisvaiheessa tartuntojen ilmaantuvuus on puolestaan 10-25 tapausta per 100 000 asukasta.

Tällä hetkellä leviämisvaiheessa on toistaiseksi vain Vaasan sairaanhoitopiiri, jossa onkin jo otettu tiukat rajoitukset yleisötapahtumia ja yli kymmenen hengen kokoontumisia koskien.

Vaasan sairaanhoitopiirissä voimassa olevat alueelliset rajoitukset estävät tällä hetkellä SM-liigaseura Sportin kotiotteluiden järjestämisen ainakin lokakuussa, mutta joukkue on yhä pelannut vierasotteluita.

Sportin kohtalo on uhkana nyt myös muilla seuroilla, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n tuoreimpien lukujen mukaan SM-liigan ydinpaikkakuntien Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien koronavirustilanne on kiihtymisvaiheessa.

Kiihtymisvaiheessa on THL:n mukaan myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Jos luvut nousevat näillä alueilla kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, uhkana on kaikkien valtakunnallisten urheilusarjojen pysähtyminen. Jääkiekon SM-liigan lisäksi tilanne koskee myös esimerkiksi vasta alkanutta Korisliigaa, lentopallon Mestaruusliigaa, salibandyn F-liigaa ja yhä kesken olevaa jalkapallon Veikkausliigaa.

THL:n torstaina julkaisemien lukujen mukaan valtakunnallisesti koko Suomen tartuntaluku on 50 uutta tapausta per 100 000 asukasta viimeisen neljäntoista päivän tarkastelujaksolla. Luvut ovat enemmän kuin kaksinkertaistuneet edellisestä seurantajaksosta.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on tällä hetkellä koko maassa 48 ihmistä, joista kahdeksan vaatii tehohoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja