Mainos

Hallituksen tiehankkeet herättävät kapinaa eduskuntaryhmissä

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma uskoo, että hallitus saa kiistellyt väylähnakkeet yksimielisesti läpi ylihuomenna alkavassa budjettiriihessä.

SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa esitys herätti kuitenkin arvostelua ja osa kansanedustajista pyrkii muuttamaan tiepäätöksiä vielä eduskuntakäsittelyssä. Demarinkansanedustajat koontuivat Lohjalle kesäkokoukseen.

Heti alkuun puheenjohtaja Eero Heinäluoma vetosi että ryhmä tukisi perjantaina sovittua laajennettua, mutta yhä kiisteltyä tie- ja väyläpakettia. Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma:

- Hallitus selviää tästä ilman muuta. Pääministerin ja valtiovarainministerin ratkaisuesitys on sellainen, jolle tämä sopu voidaan tällä viikolla budjettiriihessä rakentaa.

Eli tämä viedään läpi juputtattaisipa esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen miten tahansa?

- Hallituksessa tehdään ratkaisut varmasti yksimielisesti. Myös sitten eduskunnassa kun ne käydään läpi niin päädytään yksimieliseen tulokseen.

Jupina on kuitenkin kovaa myös omien joukossa. Kansanedustaja Reijo Laitinen:

- Minulle se ei missään tapauksessa kelpaa. Tähän asiaan puututaan tässä kokouksessa ja sitten budjetin käsittelyssä eduskunnassa.

Millaiset tyylipisteet antaa hallituksen tapaa tuoda tämä asia esille?

- No tässä tapauksessa pitää antaa kyllä tyylipisteet - huonot tyylipisteet valtiovarainministeri Kalliomäelle. Hän on nyt mennyt sektoriministerin tontille. Se on epäsopivaa.

Kalliomäkeä sen paremmin omien kuin Pekkarisen kritiikki ei hetkauta. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki:

- Varmaan näissä asiaoissa tulee aina lunta tupaan ja minun velvollisuuteni on antaa takaisin.

Pekkarinen arvosteli Vanhasen väyläratkaisua

Myös Keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa pääministeri Matti Vanhanen sai kuulla kunniansa väyläratkaisusta. Ratkaisua arvosteli tänään erityisesti kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.

Kapinahenki pääministerin hyväksymästä väyläratkaisusta elää sitkeästi. Vanhanen ei paljon kiitosta saanut omiltaan.

Ryhmäjohtaja yritti patistaa väkeä ruotuun vanhalla Virolaisen kommentilla - pulinat pois. Mutta huonosti näytti menevän perille. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli.

- No meilläpäin yleensä lähdetään siitä, että tehtyjä päätöksiä ei moitita ja siksi olen sitä mieltä että ratkaisu on tyydyttävä ja hyvä.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen:

- No se ajatus, että tästä ei sais sanoa yhtään mitään arviota tehdä ei tule kysymykseen. Aion käyttää puheenvuoron ryhmäkokouksessa - tottakai eihän siitä voi olla kahta puhetta.

Pekkarinen tuohtuu, kun häneltä kysyy, pekkaroiko nyt Kalliomäki. Hän vakuuttaa ettei itse ole syyllistynyt välistävetoihin kuten nyt on tapahtunut.

- Tää on selvä pelisääntöjen rikkomus. Vaikka kuinka arvovaltaiselta taholta yritetäänkin musta vaihtaa valkoiseksi niin ei se onnistu.

Kansanedustaja Markku Rossi uskoo, että valiokunnassa ja eduskunnassa saatetaan vielä muuttaa väyläkompromissia. Hänen mielestään pääministeri teki myös pahan virheen puuttumalla asiaan. Kansanedustaja

- Mielestäni pääministeri olisi voinut odottaa siihen asti, että budjettiriihi on keskustellut ja kaikki muutkin ministerit ovat päässeet siihen mukaan.

Pääministeri Matti Vanhanen:

- Saa arvostelua olla - se kuuluu politiikkaan.

- Loppuviikosta budjettiriihessä päätökset on tehty. Meillähän on muitakin avoimia kysymyksiä ja niistäkin täällä keskustellaan. En minä ole niin kauhean huolissani kuin te.

Pääministeri puuttui myös kokoonmuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön turvallisuuspoliittiseen puheeseen, jossa Niinistö peräänkuulutti eurooppalaista sotilasliittoa ja turvatakuita.

Vanhanen sanoi, ettei hän kannata eurooppalaisen sotilasliiton haikailua eikä Suomen pidä ryhtyä siinä unilukkariksi Euroopalle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.08.2005)

(Seitsemän uutiset 22.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.