Hallituksen tiedepaneelin sisätilasuositus on myrkkyä SM-liigalle – "Pahimmassa skenaariossa liigakausi voisi jäädä väliin"

Erikoisvieraana Tiede-, kulttuuri- ja urheiluministeri Hanna Kosonen 15:34
Tiede-, kulttuuri- ja urheiluministeri Hanna Kosonen päivitti keskiviikkona Viiden jälkeen -ohjelmassa tilanteen kesän stadionluokan tapahtumien järjestämismahdollisuuksista.

Hallituksen asettaman tiedepaneelin maanantaina julkaistu raportti suosittelee sisätiloissa järjestettävien suurten joukkokokoontumisten kieltämistä. Kielto olisi voimassa siihen saakka, kunnes koronavirusrokote on saatu käyttöön. Palloilusarjoille kielto olisi takaisku.

Raportissa todetaan, että riski uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä.

"Vaikka uudelle koronavirukselle kehitetään tehokkaita rokotteita, niiden tuotanto ja jakelu tapahtuvat optimistissakin arvioissa vasta jossain vaiheessa ensi vuotta. Siihen asti on tartunnan torjunnan näkökulmasta suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa on kielletty--", raportissa lukee.

Tiedepaneelin jäsen, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta pitää sisätiloissa tapahtuvia kokoontumisia ongelmallisina. Tiedepaneeli ei ole määritellyt tarkasti, mitä tarkoittaa raportissa mainittu ”isompi joukko”. Päätökset täytyy tehdä tapauskohtaisesti, mutta yli 500 hengen kokoontumiset sisällä eivät todennäköisesti ole toistaiseksi järkeviä.

Paljon riippuu siitä, millainen tartuntatilanne on eri puolilla maata. Vapalahden mukaan on kuitenkin selvää, että urheiluhalliin ei voi ottaa täyttä määrää yleisöä silloin, kun tautia esiintyy.

– Jos on suuri joukko ihmisiä tiiviisti sisätiloissa ja he ehkä vielä huutavat siellä, tilanteet ovat tartunnan leviämisen kannalta suuria riskejä.

Pienelle yleisölle järjestetyt urheilutapahtumat sisätiloissa voivat Vapalahden mukaan olla mahdollisia, mutta vain tarkoin turvajärjestelyin. Katsojien kannattaisi esimerkiksi käyttää maskeja ja istua riittävän kaukana toisistaan. Myös kannattajien pelireissuja kaupungista toiseen tulisi harkita, ettei tauti leviä heidän mukanaan.

Niin kauan, kun virusta esiintyy väestössä, ison joukon kokoontumiseen sisältyy riskejä.

– Mitä enemmän ihmisiä, sen todennäköisempää on, että tällainen supertartutustilanne sattuu kohdalle

Kauden väliin jääminen mahdollista

MTV Urheilu tiedusteli jääkiekon, koripallon, lentopallon ja salibandyn kotimaisten pääsarjojen johtohahmoilta, mitä vaikutuksia suosituksella olisi sarjojen toimintaan. Yleisörajoitukset aiheuttaisivat taloudellisia vaikeuksia.

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoo, että pahimmassa tapauksessa koko SM-liiga-kausi voi olla uhattuna, jos hallitus päätyisi noudattamaan tiedepaneelin suositusta.

– Pahimmassa skenaariossa se tarkoittaisi sitä, että liigakausi voisi jäädä väliin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Hiltusen mukaan SM-liiga-seuroilla ei ole mahdollisuuksia pyörittää sarjaa tyhjille katsomoille. Hänen arvionsa mukaan jäähalliin tulisi saada ottaa 50–60 prosenttia sen kapasiteetista, jotta pelaaminen voisi olla mahdollista.

– Toki jos valtiovalta antaa merkittävän tuen kaikkien kiinteiden kulujen kattamiseksi, että sarjaa voidaan pyörittää, se voisi jollain tavalla olla järkevää. Lainarahalla seurat eivät pysty elämään. Laina pitää maksaa takaisin. Yleensä parhaatkin seurat tekevät keskimäärin hyvin pientä tuottoa. Se ajaa ahdinkoon.

Tyhjille katsomoille tuskin pelataan

Koripallo-, lentopallo- ja salibandyliigoille osittain täytetyt katsomot voisivat riittää sarjojen aloittamiseen. Hallituksen nykyisen linjauksen mukaan yleisötapahtumiin saa erityisjärjestelyin ottaa 500 ihmistä.

Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara arvioi, että tuolla ihmismäärällä sarjan pelaaminen voisi olla jollain tavalla mahdollista. Tyhjät katsomot Tammivaara tyrmää.

– Silloin en usko, että pystytään pelaamaan. Se, että ei ole yleisötuloja, on äärimmäisen vaikea tilanne. Samalla fiilis ja yhteisöllisyyden tunne jäävät pois.

Yleisötuotot muodostavat suuren osan seurojen tuloista, joten ilman yleisöä pelaaminen aiheuttaisi ainoastaan tappiota.

– Tyhjille katsomoille pelaaminen on kuolleena syntynyt ajatus, toimitusjohtaja Seppo Siika-aho Lentopalloliitosta sanoo.

Toistaiseksi sarjoja suunnitellaan käynnistettäväksi normaalin aikataulun mukaisesti. Salibandyn F-liigan toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen mukaan rajoitukset voivat kuitenkin muuttaa suunnitelmia.

– Jos liigaa lähdetään pelaamaan, tulee kustannuksia ja tuotot ovat rajallisia. Seurojen talouden kannalta se ei ole optimaalisin ratkaisu tietenkään. Seurojen ääntä täytyy huolella kuunnella.

Kauden väliin jääminen herättää huolta

Jos tautitilanne pahenisi ja kausi jäisi pelaamatta, voisivat seuraukset olla vakavia. Johtajat uskovat seurojen silti selviävän.

Paljon riippuu seurojen kulurakenteista. Lentopalloliiton Siika-aho uskoo, että seurat pystyvät melko tehokkaasti laskemaan kulujaan tilapäisesti.

– Käytännössä seurat joutuisivat ajamaan oman toimintansa alas, leikkaamaan kuluja ja lopettamaan oman toimintansa. Kiinteitä kuluja on vähän.

SM-liigan Hiltunen uskoo myös kulujen karsimiseen. Helppoa ei silti tule.

– On kiinteitä kuluja, jotka juoksevat ja ovat juosseet syksyyn mennessä aika paljon.

Pahimmassa tapauksessa seuroja voisi jopa kaatua.

– Ei voi mennä takuuseen. Joitain yksittäisiä seuroja voi olla niin vaikeassa tilanteessa, että se olisi kuolinisku seuralle.

Lue myös:

    Uusimmat