Mainos

”Hallituksen talouslinjalle ei ole vaihtoehtoja”

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen eilen esittelemät hallituksen talouslinjaukset eivät lupailleet ruusuista tulevaisuutta palkansaajalle. Katainen arvioi, että verotusta täytyy kiristää heti seuraavalla hallituskaudella, sillä valtio velkaantuu hurjaa vauhtia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander on Kataisen kanssa samoilla linjoilla.

- Verojen nostaminen ei ole vielä tällä hallituskaudella järkevää, koska talous on vielä kriisissä, mutta seuraavalla kaudella se on valtiontalouden kannalta välttämätöntä, Kiander arvioi Huomenta Suomen haastattelussa.

Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n toimitusjohtaja Sixten Korkman lähtisi sen sijaan hakemaan tilanteeseen helpotusta työikää pidentämällä.

Korkmanin mielestä valtion alijäämä on luonteeltaan rakenteellinen ja johtuu väestön ikärakenteen muutoksesta.

- En nyt heti aloittaisi veronkorotuksista, vaan luontevin ratkaisu olisi, että suomalaiset jatkaisivat pidempään töissä. Kyllä ensiksi on katsottavat se kortti ja tehtävä siltä osin järkeviä päätöksiä.

Toistaiseksi valtion taloutta paikataan vielä velkarahalla. Kataisen esittelemässä ensi vuoden 50 miljardin euron budjetissa joka neljäs euro on velkaeuro. Viimeksi tilanne oli vastaava 1990-luvun synkimpinä vuosina.

Kiander uskoo kuitenkin, ettei tällä hetkellä hallituksen talouslinjalle ja velanotolle ole vaihtoehtoja. Hän näkee, että veronkorotukset ja leikkaukset juuri nyt tehtynä vain syventäisivät lamaa.

- Voisimme tietysti kireämmällä politiikalla, esimerkiksi menoleikkauksien avulla yrittää välttää tätä lainanottoa, mutta silloin seurauksena olisi todennäköisesti vielä korkeampi työttömyys. Tämä johtaisi puolestaan sosiaalimenojen kasvuun ja lopputuloksena saattaisi kuitenkin olla yhtä korkea lainanotto, hän toteaa.

Kiander muistuttaa, että nimenomaan näin kävi 90-luvulla.

- Tällöin yritettiin hyvin tiukalla finanssipolitiikalla välttää lainanottoa, mutta se johti työttömyyden räjähdykseen ja siihen, että valtion tulopohja murentui.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.