Mainos

Hallituksen perintö: Naisen euro jumittui 80,6 senttiin

Sukupuolten välinen palkkaero on jumittanut paikoillaan vuodesta 2007. Silloin aloitti myös työnsä hallitus, joka lupasi kaventaa naisten ja miesten palkkaeroja selvästi.

- En mä voi olla tyytyväinen tähän kehitykseen, myöntää opetusministeri ja Kokoomusnaisten puheenjohtaja Henna Virkkunen (kok.).

Vuonna 2005 naisen euro oli 80 senttiä. Sukupuolten välinen palkkaero kaventui hitaasti vuoteen 2007 asti. Siitä lähtien naisen euro on jumittanut 80,6 sentissä, selviää Tilastokeskuksen tiedoista. Palkkaero on laskettu tuntikeskiansioiden suhteena.

Naisen euron kehitys

Kiinnostavaa onkin, että vuonna 2007 Matti Vanhasen toinen hallitus kirjasi ohjelmaansa, että tavoitteena on "naisten ja miesten välisten palkkaerojen selkeä kaventaminen tällä vaalikaudella". Mari Kiviniemen hallitus sitoutui työtä jatkamaan.

Samapalkkaisuusohjelmasta tehty selvitys kertoi helmikuussa, että tavoitteesta jäätiin.

Vanhempainvapaa uusiksi?

Virkkusen mielestä asiassa hiertää etenkin miesten vanhempainvapaan käyttö. Sitä pitäisi edistää ensi vaalikaudella paljon tehokkaammin.

- Isille on ajatettava korvamerkittyä osuutta vanhempainvapaasta.

Virkkusen mukaan suuntana pitäisi olla niin sanottu 6 + 6 + 6 -malli, jossa molemmat vanhemmat pitävät puolen vuoden vapaan ja päättävät keskenään kolmannesta vapaajaksosta. Myös esimerkiksi tasa-arvoministeri Stefan Wallin (RKP) on ehdottanut tätä mallia.

Tänä keväänä sukupuolten palkkaerot ovat olleet vaalimittelöissä sivussa. Eläkkeistä on puhuttu sitäkin enemmän. Virkkunen huomauttaa, että naisten heikompi palkka näkyy aikanaan myös kehnompana eläkkeenä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.