Hallituksen paikkajako ratkesi

Uuden hallituksen yksi ministeripaikka jaetaan ruotsalaisen kansanpuolueen ja vihreiden kesken. RKP:n edustaja toimii toisena sosiaali- ja terveysministerinä vaalikauden alkupuoliskon ja vihreiden edustaja vaalikauden lopulla.

Hallituksen muodostajan Paavo Lipposen (sd.) ehdotus ministerisalkkujen jakamisesta hyväksyttiin myöhään illalla RKP:n eduskuntaryhmässä, joka oli kutsuttu varta vasten kokouspaikalle käsittelemään asiaa. Myönteinen päätös syntyi siellä lopulta yksimielisesti. Tätä pidettiin yllättävänä, sillä ajatus toisen kokonaisen ministeripaikan menettämisestä oli aluksi aiheuttanut melkoista ärtymystä RKP:n piirissä.

Yhden ministerisalkun vuorottelulla Lipponen laukaisi kiistan, jonka taustalla oli vihreiden vaatimus kahden ministeripaikan saamisesta nykyisen yhden sijasta. Vihreät perustelivat vaatimustaan sillä, että heillä on kutakuinkin yhtä suuri eduskuntaryhmä kuin RKP:llä.

SDP on saamassa pääministerin paikan lisäksi ulkoministerin, oikeusministerin, opetusministerin, kauppa- ja teollisuusministerin sekä työministerin salkut. Kokoomukselle on tarjolla valtiovarainministerin, sisäministerin, sosiaali- ja terveysministerin, liikenneministerin, kulttuuriministerin sekä ulkomaankauppaministerin salkut. Vasemmistoliitto pääsee hallitsemaan toisen valtiovarainministerin ja kunta-asioista vastaavan hallintoministerin salkkuja. Toisen valtiovarainministerin salkkuun vasemmistoliitto saa lisäksi asuntoasiat.

Vihreät ovat saamassa puolikkaan sosiaaliministeriön salkkunsa lisäksi edelleen ympäristöministerin paikan. RKP:lle tulee puolustusministerin paikka sekä vihreiden kanssa jaettava sosiaali- ja terveysministeriön kakkossalkku. Lisäksi hallituksessa jatkaa sitoutumaton maa- ja metsätalousministeri.

"Mitä muuta enää voisin keksiä!"

Lipponen perusteli erikoista ratkaisua yhden ministeripaikan jakamisesta sillä, että siinä on otettu huomioon vaalin tulos, kansanedustajapaikkojen määrä ja molempien puolueiden edut. Hän toivoi myös, että tällainen vaalikauden puolivälissä vaihdoksen tuova ratkaisu olisi omiaan vahvistamaan sitoutumista siihen, että hallitusyhteistyö voisi jatkua koko nelivuotiskauden. Lipposelta kysyttiin myös, onko ehdotettu malli RKP:lle ota tai jätä -ratkaisu. -Minun on vaikea ajatella, mitä enää keksisin, Lipponen huokaisi.

Puolueet päättävät ministereiden nimistä

Uusien ministereiden nimet varmistuvat pääosin vasta huomenna, kun puolueet nimeävät omat ehdokkaansa ministeripaikoille. Selvänä on kuitenkin pidetty, että hallituksessa jatkavat Lipposen ohella Sauli Niinistö valtiovarainministerinä, Tarja Halonen (sd.) ulkoministerinä sekä Kalevi Hemilä (sit.) maa- ja metsätalousministerinä.

Vihreiden ehdokas ympäristöministeriksi on melko varmasti puolueen puheenjohtaja Satu Hassi. Selvänä pidetään sitä, että RKP nimeää puolustusministeriksi Jan-Erik Enestamin ja ensimmäisenä toisen sosiaali- ja terveysministeriin vuorottelusalkun kantajaksi Eva Biaudet'n.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on ilmoittanut jo etukäteen ottavansa painoarvoltaan raskaamman kahdesta puolueelle tulevasta ministerinpaikasta. Se lienee toisen valtiovarainministerin tehtävä. Todennäköinen toinen sisäministeri olisi silloin Martti Korhonen.
Oikeusministerin paikalle on veikkailtu nykyistä eduskunnan puhemiestä Jukka Mikkolaa (sd.). SDP:n ministeriksi on lisäksi vahva ehdokas Erkki Tuomioja.
Kokoomuksen ministeriryhmässä saattavat nykyisistä jatkaa Olli-Pekka Heinonen ja Kimmo Sasi. Puoluesihteeri Maija Perholla on hyvät mahdollisuudet sosiaali- ja terveysministeriksi.

Puolueiden hallitusneuvottelijoilla on ollut yleensä menestystä ministeripörssissä. Valintoihin vaikuttaa kuitenkin moni seikka, kuten kansanedustajien kokemus eri valiokunnista, sukupuoli, henkilökohtaiset ominaisuudet ja suosio päättävien elimien mahdollisissa ministereitä koskevissa äänestyksissä. Ratkaisuissa on lisäksi aina tärkeällä sijalla ministeriehdokkaiden asuinpaikka ja puolueiden vahvuus sillä alueella.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat