Mainos

Hallituksen johtokaksikko: Kreikan säästöohjelma pitää

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kiirehtivät Kreikkaan uutta hallitusta – mielellään jo ensi viikon huippukokoukseen mennessä.

Uuden demokratian vaalivoitto on otettu myönteisesti vastaan euromaissa. Suomi pitää kuitenkin tiukasti kiinni Kreikan kanssa sovitusta talouspaketista, eikä siihen luvata myönnytyksiä.

– Kreikan sopeutusohjelma on tehty sen takia, että Kreikka joskus pystyisi tervehdyttämään taloutensa eli ne eivät ole mitään huvikseen tehtyjä sitoumuksia ja niissä on pystyttävä pysymään, Katainen sanoi iltapäivällä toimittajille.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan Kreikalle on tehty hyvin selväksi, että aiemmin sovitusta pidetään kiinni.

– Meidän lähtökohta on se, että tuo ohjelma on kaikissa euromaissa hyväksytty ja sen takia on mahdotonta, että vaalien takia se lähdettäisiin uudelleen käsittelemään kaikissa seitsemässätoista euromaassa.

Espanjan lainakorot uuteen ennätykseen

Kreikan vaalitulos helpottaa vain hetkeksi talouskriisiä Euroopassa. Hallituksen johtokaksikko seuraa huolestuneena Espanjan tilannetta.

Tänään Espanjan kymmenvuotisten valtionlainojen korko kipusi yli kipurajana pidetyn seitsemän prosentin. Kataisen mukaan Eurooppa elää erittäin epävarmassa, jopa vaarallisessa tilanteessa.

– Espanjalla on erittäin tiukka tilanne ja uskoisin, että siinä vaiheessa kun yksityiskohdat espanjalaisten pankkien pääomittamisen suhteen saadaan selville, jospa se rauhoittaisi Espanjankin tilannetta.

Euromaat odottavat Urpilaisen mukaan Espanjan virallista avunpyyntöä.

– Espanjan valtio ei ole sitä vielä tehnyt euromaille, jotta me pääsisimme sitten heidän kanssaan neuvottelemaan lainaohjelman sisällöstä. Se myönnetään siis Espanjan valtiolle ja sitä kautta on tarkoitus tervehdyttää Espanjan pankkisektoria.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.