Mainos

Hallituksen ilmastolinjaukset: Lisää tuulivoimaa ja vähemmän turvetta

Hallitus asetti ilmasto- ja energiastrategian päivityksessä uusia tavoitteita vuodelle 2025. Öljyn osuus Suomen energiankulutuksesta aiotaan pudottaa alle 17 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Tavoitteeseen pyritään edistämällä biopolttoaineiden käyttöä ja tuotantoa niin liikenteessä kuin lämmityksessäkin.

Kivihiilen voimalaitoskäyttö aiotaan lopettaa 12 vuodessa. Kivihiili korvataan metsäpohjaisella biomassalla.

Tuulivoimatavoitetta nostetaan: vuoteen 2020 mennessä tuulivoiman tavoite pysyy aiemmin asetetussa 6 terawattitunnissa, mutta vuoteen 2025 mennessä tuulivoimaa pitäisi olla jo 9 terawattituntia.

Hallitus linjasi myös, että turpeen energiakäyttö vähenee kolmanneksella viime vuosien keskimääräisestä tasosta (23 terawattituntia) vuoteen 2025 mennessä.

- Turpeen käyttöä pitää vähentää hallitusti, ettei se korvaudu kivihiilellä. Turpeen käyttöä voidaan maltillisesti vähentää niin, että biopohjaiset kotimaiset polttoaineet korvaavat sitä. Turpeen kilpailukyky suhteessa kivihiileen pitää kuitenkin säilyttää ja se edellyttää, että uusien turvesoiden luvitukseen saadaan vihdoin vauhtia. Nyt luvitus on luvattoman hidasta, linjaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (Kok.).

Hallitus hyväksyi tänään ilmasto- ja energiastrategian päivityksen, joka lähetetään selontekona eduskunnan käsiteltäväksi.

Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi laaditaan tiekartta, jonka valmistelu alkaa lähiviikkoina työ- ja elinkeinoministeriön johdolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.