Mainos

Hallituksen hankkeet täysin levällään – Katso mikä kaikki jää kesken

Seisahtuneen sote-uudistuksen lisäksi nykyinen hallitus on ansioitunut kesken jääneiden suurhankkeiden airuena.

Useassa uudistuksessa on nojattu toiseen ja uudistusten on luotettu toimivan yhdessä. Nyt ne ovat lähes kaikki yhä avoimena tai yksinkertaisesti kuopattu. Tässä vain muutama poiminta hallituksen ansioluettelosta.

1. Kuntauudistus

Kuntauudistuksessa erityisesti kuntien pakkoliitokset saivat monet kunnat takajaloilleen. Hallitus pyrkikin pian eroon liitoksia vaativasta uudistuksen osasta.

Kuntauudistuksen ehdoista alettiin tinkiä, koska moni laski juuri sote-uudistuksen varaan elintärkeiden palvelurakenteiden yhdistäjänä kuntaliitoksista huolimatta. Hallitus antoi viimein esityksensä uudeksi kuntalaiksi viime marraskuussa ja se on valiokuntakäsittelyssä.

2. Metropolihallinto

Helsingin seudulle suunniteltu metropolialuehallinto on sekin vastatuulessa. Vasta valmistuneelta lausuntokierrokselta saapunut hallituksen esitys sai enemmistöltä lausunnonantajista kritiikkiä niin metropolihallinnon tehtävistä, aluerajauksesta, vaaleista ja rahoituksesta.

Metropolihallinnon mallia ei pidetty parhaana ratkaisuna alueen haasteisiin. Sen sijaan kritiikissä suosittiin yhteistyön parantamista nykyisten rakenteiden ja toimintamallien kautta.

3. Varhaiskasvatuslaki

Varhaiskasvatuslain tarkoitus oli lisätä lasten varhaiskasvatukseen resursseja ja työlle tekijöitä. Laki ei kuitenkaan kritiikin mukaan määrittele minkäänlaista pätevyysvaatimusta näille henkilöille.

Varhaiskasvatuslaki on tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä. Ministeri Krista Kiuru jätti opetusalan ammattilaisten täysin tyrmäämän lakiehdotuksen eduskunnalle viime joulukuussa.

4. Perhepaketti

Perhepakettiin kuuluvia esityksiä kotihoidontuen jakamisesta ja päivähoito-oikeuden rajaamisesta ei annettu eduskunnalle. Toteutuessaan perhepaketti olisi aiheuttanut sen, että kaikilla lapsilla ei olisi ollut oikeutta kokopäiväiseen päivähoitopaikkaan. Kotihoidontuki olisi myös puolitettu äidin ja isän jaettavaksi.

Hallitus totesi helmikuun alussa, ettei esitysten toivotuttua säästövaikutusta paketilla synny. Itse asiassa valtionvarainministeriön laskelmista ilmeni, että ne toisivat 60 miljoonan ylimääräiset kulut.

5. Kuntien tehtävien karsinta

Valtion kunnille myöntämistä rahoista kunnan vastuulle kuuluvien tehtävien hoitoon on jo karsittu. Tehtävät eivät vielä ole vähentyneet eikä valtion lupaamia miljardin euron kuluhelpotuksia ole saatu kokoon. Tavoitteesta on saatu kursittua kokoon vasta vajaa kolmannes.

Pääministeri Alexander Stubb kertoi, että kuntien tehtävien karsimisessa ei päästä miljardin euron tavoitteeseen vaan jäädään noin puoleen miljardiin euroon. Moni kunta onkin jo joutunut nostamaan veroprosenttiaan vajeen paikkaamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.