Mainos

Hallituksen esitys keskuspankkilain muuttamisesta eduskuntaan

Vakaan rahan arvon turvaaminen määrätään Suomen Pankin keskeiseksi tehtäväksi tänään eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä keskuspankkia koskevan lainsäädännön kokonaisuudistukseksi. Suomen Pankki saa hallituksen esityksen mukaan täysin itsenäisen aseman rahapolitiikan toteuttajana ja sen johtopaikat muuttuvat määräaikaisiksi.

Keskuspankin itsenäisyys merkitsee käytännössä sitä, että rahapolitiikasta päättäminen ja sen toteuttaminen keskitetään Suomen Pankin johtokunnalle. Rahapolitiikkaa hoitaessaan keskuspankki ei saa pyytää tai ottaa vastaan toimintaansa koskevia määräyksiä ulkopuolisilta.

Markan ulkoista arvoa koskevia säännöksiä hallitus esittää muutettavaksi siten, että markan vaihtelualueen rajoista ja niiden muuttamisesta päättäisi valtioneuvosto Suomen Pankin johtokunnan esityksestä. Aloiteoikeuden siirtäminen pankkivaltuustolta keskuspankille johtuu Suomen Pankin itsenäisyydestä.

Uudistuksilla pyritään vahvistamaan Suomen Pankin mahdollisuutta harjoittaa uskottavaa rahapolitiikkaa. Rahan arvon vakauden asettaminen ensisijaiseksi tavoitteeksi perustuu hallituksen mukaan siihen, että rahapolitiikalla voidaan muita politiikan alueita tehokkaammin vaikuttaa hintojen kehitykseen ja saavuttaa pysyvästi alhainen inflaatio.

Suomen Pankki pysyy hallituksen esityksen mukaan eduskunnan pankkina. Eduskunta ja pankkivaltuusto eivät kuitenkaan enää osallistu keskuspankin päätöksentekoon, vaan niiden tehtävä on toimia valvonta- ja hallintoelimenä.

Keskuspankkia koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus on tarpeen Euroopan talous- ja rahaliiton Emun vuoksi. Sen toisen vaiheen aikana EU:n jäsenmaiden on Maastrichtin sopimuksen mukaisesti aloitettava kansallisen keskuspankin itsenäistämisprosessi sekä kiellettävä julkisen sektorin keskuspankkirahoitus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.