Mainos

Hallituksen budjettiriihi sujui sopuisasti

Budjetissa keskityttiin erityisesti työllisyyden, liikennehankkeiden, pienituloisten aseman ja kuntien peruspalveluiden parantamiseen. Eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn syyskuun 12. päivänä.

Hallitus on päässyt illalla sopuun ensi vuoden budjettia koskevasta esityksestään. Neuvotteluissa päätettiin lisätä tutkimukseen ja tuotekehitykseen varattavia määrärahoja viidellä prosentilla eli 40 miljoonalla eurolla. Lisäys rahoitetaan valtion omaisuuden myyntituloilla.

Budjetissa lisätään myös teiden ja rautateiden perusparannusvaroja. Yhteisymmärrys löytyi lisäksi talousarvioesitykseen liitetyn niin sanotun köyhyyspaketin sisällöstä. Siihen tuli muun muassa 4,5-11 euron korotus eläkkeensaajien asumistuen enimmäismääriin sekä 10 euron lisäys kotihoidontuen sisarkorotukseen.

Yksinhuoltajien elatustukeen tulee 6 euron suuruinen korotus kuukaudessa lasta kohti. Tuen piirissä on nykyisin runsaat 100 000 lasta. Omaishoitajat saavat yhden lisävapaapäivän, ja päivätoimintaa ryhdytään järjestämään myös vaikeavammaisille.

Kun valtiovarainministeriön pohjapaperin esitykset otetaan huomioon, sosiaalipaketin suuruus on yli 80 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma muistuttaa, että asiaan varauduttiin jo kevään kehysriihessä tekemällä päätös siitä, että myyntitulojen 500 miljoonaa euroa ylittävästä osasta voidaan käyttää tarkoitukseen 20 prosenttia

Hallitus viimeisteli budjettiesityksensä sopuisasti yhdessä päivässä, vaikka käsittelyyn oli ennakkoon varattu myös huominen.

Muuttoavustus nousi 700 euroon

Hallitus kävi neuvotteluissaan läpi työmarkkinajärjestöiltä saadut ehdotukset työllisyyden kohentamiseksi ja suhtautui niihin myönteisesti. Budjettiesityksen työllisyyspakettiin sisältyvä harkinnanvarainen muuttoavustus nousee valtiovarainministeriön ehdottamasta 500 eurosta 700 euroon. Saajien määräksi on arvioitu 2 000 henkilöä.

Myös oppisopimuskoulutusta lisätään siten, että ensi vuonna on tarjolla 25 000 aloituspaikkaa. Lisäystä on kuluvaan vuoteen verrattuna 3 000 paikan verran.

Hallitus sopi lisäksi vuokra-asumiseen liittyvistä toimista. Asukkaiksi hyväksyttävien tulorajoja tarkistetaan 15 prosentilla ylöspäin. Heinäluoman mukaan se helpottaa keskituloisten asuntojen saantia.

Vuokra-asuntotuotannon lisäämiseen etsitään myöhemmin myös muita keinoja. Ongelmana on nykyisin se, että valtion lainoitusta jää käyttämättä rakennuskohteiden vähäisyyden vuoksi.

Kemijärven yöjunat saavat valtion tukea

Hallitus teki periaatepäätöksen, että valtatie 5:n Mikkeli-Lusi-osuuden perusparannus alkaa vuonna 2008. Hanke uhkasi ennen budjettiriihtä jäädä ainoana eduskunnan toivelistalla olleista väylistä ilman varmuutta toteutumisesta.

Valtio tukee lisäksi Kemijärven yöjunaliikenteen jatkumista 450 000 eurolla, jos Lapista löytyy hankkeeseen 50 000 euron suuruinen summa.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan liikennettä voitaisiin jatkaa jo kuluvan vuoden loppupuolella.

Heinäluoma luonnehti Säätytalon budjettineuvottelujen tunnelmaa hyväksi ja rakentavaksi.

- En nähnyt käytävällä yhtään kurttuotsaista tai suuttunutta ministeriä, Heinäluoma kiittelee.

Talousarvioesityksen määrärahojen ja tulojen loppusumma on 40,5 miljardia euroa. Esitys on arviolta 163 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Summa käytetään valtion velan lyhentämiseen.

Eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn syyskuun 12. päivänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.