Mainos

Hallituksen budjettiesitys valmis

Hallitus venyttää lähiajan tie- ja ratahankkeiden toteuttamisaikataulua. Hankkeisiin lisätään Vaalimaan rekkaparkki ja Savonlinna-Huutokoski-rataosuus. Yliopistojen perusrahoitusta ei budjettiriihessä enää lisätty.

Hallitus on päästänyt budjettiriihessään kaksi liikennehanketta uhanalaisten työmaiden listalta. Armon saivat lopulta niin paljon puhuttu Vaalimaan rekkaparkki kuin Savonlinna-Huutokoski -rataosuuskin.

Osaa hankkeista joudutaan kuitenkin viivästyttämään huimasti nousseiden kustannusarvioiden vuoksi.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) selvitti, että kuudessa jo aiemmin päätetyssä liikennehankkeessa kustannusarviot ovat nousseet yhteensä 170 miljoonaa euroa. Sen vuoksi hankkeiden sopimusvaltuuksia, rahoitustapaa ja ajoitusta on jouduttu muuttamaan.

Kantatie 51:n remontti Kirkkonummelta Espoon Kivenlahteen siirtyy aloitettavaksi 2010 eli vuotta aiemmin sovittua myöhemmin. Asia kirpaisee eritoten RKP:tä, joka viime vuonna juhli pitkään ajamaansa tieremonttia suurena voittona.

Vuodella viivytetään myös Savonlinnan ohitustietä. Lappeenranta-Imatra -väli ja nelostien Kemin kohta ja sillat toteutetaan aiemmin sovitussa aikataulussa.

Budjetin ylijäämällä maksetaan velkaa

Vaalimaan 24 miljoonaa maksavan rekkaparkin on tarkoitus niellä tuhat rekkaa, mikä lyhentäisi tullijonoa 30 kilometrillä. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) selvitti, että rakennusrahat on tarkoitus kerätä takaisin parkin käytöstä perittävillä maksuilla.

Puunkuljetuksille tärkeäksi katsotun Savonlinna-Huutokoski -rataosuuden remonttiin löytyi budjettiriihessä 42 miljoonaa euroa. Henkilöliikennettä radalla ei ole.

Helsingistä Vaalimaalle rakennettavan E18-tien toteutus ja rahoitus siirrettiin liikennepoliittista selontekoa valmistelevan ministerityöryhmän pohdittavaksi. Kyse on vuosia kestävästä ja 700 miljoonaa euroa maksavasta suurhankkeesta.

Yliopistoille ei lisää

Yliopistojen perusrahoitusta ei budjettiriihessä enää lisätty. Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) joutui tyytymään kaipaamaansa 50 miljoonan sijasta 20 miljoonaan. Hän oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että yliopistojen rakenteelliseen kehittämiseen löytyi seitsemän miljoonaa.

Nuorten ja vammaisten matalapalkkatukeen hallitusohjelmassa sovitut 50 miljoonaa euroa jaettiin siten, että 18 miljoonaa euroa suunnataan vammaisten työllistämiseen. Pääosa eli 30,5 miljoonaa käytetään syrjäytymisvaarassa olevien nuorien työllistämiseen myöhemmin erikseen mietittävin toimenpitein. Lisäksi 1,5 miljoonaa käytetään oppisopimuksin järjestettävään lisäkoulutukseen.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) oli tyytyväinen siihen, että iäkkäiden työntekijöiden palkkaamisesta työnantajille myönnettävää verotukea ei laajenneta nuoriin. Työministeri on suhtautunut tällaiseen malliin penseästi.

Veteraaneille 10 miljoonaa

Sotaveteraaneille tuli budjettiriihestä vielä 10 miljoonan euron paketti, jolla on tarkoitus turvata kaikkien halukkaiden pääsy vuosittain joko avo- tai laitoskuntoutukseen. Rahoitukseen käytetään Raha-automaattiyhdistyksen tuottoa.

Hallituksella oli budjettiriihensä jälkimmäisenä päivänä sovittavanaan vain ensi vuoden menot, kun verotuksesta tehtiin päätökset jo torstaina. Säätytalon päätöstiedotustilaisuudessa kiiteltiin tuttuun tapaan omia ja yhteisiä savutuksia ja pohdittiin nimeä aikaansaannokselle.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) keksi lopulta ehdottaa toverihenkistä "YYA-budjettia", kun Katainen oli ensin hairahtunut tarjoamaan umpikankeaa kannustavuudesta, vastuusta ja välittämisestä johdettua "KVVB-budjettia".

SDP varoittaa verotuksen kiristymisestä

Suurin oppositiopuolue SDP arvostelee tasa-arvotupon jääneen hallituksen budjettiesityksessä pelkäksi sanahelinäksi. Esityksessä ei riitä rahaa myöskään hyvinvointipalvelujen parantamiseen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov varoittaa, että palkansaajien verotus uhkaa kiristyä.

Filatov vaatii alentamaan joukkoliikenteen matkalippujen hintaa. Dieselin verotuksen kiristyminen ohjaa ihmisiä väärään suuntaan, jos joukkoliikenteen resursseja ei lisätä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.