Mainos

Hallituksen budjettiesitys jakaa mielipiteitä

Oppositio pettyi köyhyyspakettiin. Veronmaksajain Keskusliitto on pääosin tyytyväinen hallituksen budjettiesitykseen. Kuntaliitto ja EK puolestaan katsovat, että parantamisen varaa olisi ollut.

Hallitus kokoontui eilen budjettiriiheen

Hallituksen rakentama köyhyyspaketti ei vakuuta oppositiopuolueita. Erityisesti esitys unohtaa pienituloiset eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaans vaikeuksissa olevat kansalaiset saivat vain murusia.

-Köppänen esitys. Pienen ihmisen kannalta suomi rikkaampi kuin koskaan. Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät on tässä aika heikoilla, Soini toteaa.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie arvostelee hallituksen veropolitiikkaa: varakkaimpien varallisuusvero on otettu pois, kun taas pienimmästä työttömyysturvasta peritään veroa.

-Valtio tavallaan antaa yhdellä kädellä ja ottaa toisella kädellä pois ja siinä on seurauksena, että pienin työttömyyskorvaus menee alle kaikkien Eu:n köyhyysmääritelmien. Jos olisi ollut halua ihan oikeasti parantaa kaikkien köyhimpien asemaa niin se olis voitu tehdä, mutta sitä ei tehty, Lapintie sanoo.

Hallituksen mukaan kuntien taloustilane kohenee ensi vuonna. Kokoomuksen Maija Perho löytää kuitenkin selkeän epäkohdan.

-Hoitotakuuseen aikanaan sovittuja rahoja on edelleen leikattu 25 miljoonalla ja nyt juuri alan kansalaisjärjestöiltä tuli varsin huolestuttavaa palautetta siitä, että meillä on on edelleen liian pitkät jonot eli kyllä me tarvitsemme ihmisille hoitoja eikä jonoja, sanoo Perho.

SDP:n riveistä eilen kuultu kultuuriministeri Tanja Saarelan arvostelu sai tänään jatkoa. Eilen illalla useat demarit jupisivat Saarelan yrityksistä saada tavoitteitaan läpi ohi sovittujen kehysten.

Tänään asia sanottiin jo ääneen: SDP:n varapuheenjohtajan mukaan opiskelijat jäivät ministerin virheellisen taktiikan maksumiehiksi

Hallituksen köyhyyspakettia kritisoivat myös sosiaalialan asiantuntijat. Stakesin köyhyystutkija Jouko Karjalainen ihmettelee, että työttömien työnarkkinatukeen ja peruspäivärahaan ei tehty korotuksia. Eläkeläiset ovat pettyneitä asumistuen pieneen korotukseen. Yksinhuoltajien kohoava elatustuki saattaa puolestaan pienentää toimentulotukea.

Kriitikkojen kuoroon yhtyvät myös omaishoitajat, joille hallitus lupaa yhden lisävapaapäivän kuukaudessa. Omaishoitajat kuitenkin ihmettelevät, milloin he sen pitävät, sillä kunnista ei tahdo löytyä hoitopaikkaa esimerkiksi dementikolle nykyistenkään vapaapäivien ajaksi.

Veronmaksajain keskusliitto pääosin tyytyväinen

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää hallituksen budjettiriihen tuloksia melko onnistuneina. Lehtisen mukaan hallitus onnistui säilyttämään menomaltin ja tuloverotuksessa jatketaan asteittaisilla kevennyksillä.

Lehtinen kehuu etenkin asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannusten vähennyskelpoisen enimmäismäärän korottamista 7000 euroon.

- Tämä on ensi askel oikeaan suuntaan. Työssä käymisestä aiheutuvat kustannukset on voitava vähentää verotuksessa mahdollisimman täysimääräisesti ja tässä on vielä paljon tekemistä jatkossakin, sanoo Lehtinen.

Kuntaliitto: Budjetti vahvistaa kuntataloutta hivenen

Suomen Kuntaliiton mukaan budjettiesitys tuo kuntataloudelle jonkin verran vahvistusta, vaikka kuntatalouden vahvistuminen edellyttää menojen kasvun merkittävää hidastumista. Liiton mukaan on välttämätöntä, ettei kuntien tehtäviä lähivuosina lisätä, ellei tehtäviin saada täyttä rahoitusta.

Kuntaliitto muistuttaa, että kuntien väliset talouserot pysyvät budjettiehdotuksen toteutuessa huomattavan suurina eikä nyt esitetty määräraha ole riittävä. Harkinnanvaraisten rahoitusten alasajoa ei tässä tilanteessa voi toteuttaa ja juuri harkinnanvaraiset avustukset ovat Kuntaliiton mielestä tärkeitä vaikeuksissa olevien kuntien talouden tasapainottamisessa. Siksi rahoitusavustuksia tulee Kuntaliiton mielestä nostaa viime vuoden tasolle.

EK huolissaan yritysten kilpailukyvystä

Elinkeinoelämän keskusliitto kiittää budjettiesityksen monia asioita kuten tutkimus- ja kehitysmäärärahojen nostamista, mutta on huolissaan siitä, miten korkea sähkön hinta rasittaa yritysten kilpailukykyä. Liitto toivookin periaatesopua sähköveron alentamisesta.

(MTV3-STT)

 • Työmarkkinajärjestöt kiittelevät budjettia.
 • Katso Saara Rantasen juttu Netti-tv:stä
 • (Huomenta Suomen uutiset 24.08.2006)
 • Oppositio arvostelee hallituksen köyhyyspakettia
 • Katso Eeva Mikkosen juttu Netti-tv:stä
 • (Seitsemän uutiset 24.08.2006)
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.