Mainos

Hallitukselta vihreää valoa Fennovoimalle – vihreät lähtee "raskain mielin"

Hallitus on odotetusti hyväksynyt Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyshakemuksen, joka mahdollistaa venäläisen Rosatomin tulon voimalan laitostoimittajaksi. 

Näin lupahakemusten käsittely etenee 

Fennovoima  
-Fennovoima jätti keväällä ydinvoimalupaansa täydennyshakemuksen, koska venäläisestä Rosatomista on tullut hankkeen laitostoimittaja ja iso omistaja.  
-Torstaina hallitus hyväksyi äänin 10-7 elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esityksen, että täydennyshakemus hyväksytään. Ehtona on, että kotimaisten omistajien osuus on yli 60 prosenttia, kun yhtiö jättää rakennuslupahakemuksen.  
-Seuraavaksi asia menee eduskunnan käsittelyyn. Se voi joko hyväksyä tai hylätä Fennovoiman luvan.  
-Alkuperäisen luvan ehtojen mukaan Fennovoiman pitää hakea rakennuslupaa ensi heinäkuun alkuun mennessä.  
  
Olkiluoto 4   
-TVO:n lupahakemuksen kohtalo jäi hallituksessa vielä pöydälle. Seuraavan kerran hallitus käsittelee asiaa ensi viikolla.  
-Elinkeinoministeri Vapaavuori esitti TVO:n hakemuksen hylkäämistä, mutta valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) halusi ratkaisulle lisäaikaa.  
-Jos hallitus hylkää TVO:n hakemuksen, päätös on lopullinen. Eduskunta ei voi ottaa asiaa käsittelyyn, jos hallitus ei esitä luvan myöntämistä.  
-TVO haluaisi lisäaikaa Olkiluoto 4:n rakennusluvan jättämiselle, koska kolmosreaktorin valmistuminen on pahasti myöhässä.  

(STT)

Valtioneuvoston istunnossa Fennovoiman lupa hyväksyttiin äänin 10-7. Vastaan äänestivät SDP:stä Pia Viitanen, Susanna Huovinen, Krista Kiuru ja Erkki Tuomioja. Vastaan äänesti myös RKP:n Anna-Maja Henriksson sekä odotetusti vihreiden Ville Niinistö ja Pekka Haavisto. Kaikki ministerit olivat äänestyksessä läsnä.  

Äänestyksen seurauksena äänestyksessä häviölle jääneisiin kuuluvat vihreät aikovat jättää hallituksen.  

Sen sijaan TVO:n lupa jäi pöydälle valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) vaatimuksesta. Jan Vapaavuori (kok.) oli esittänyt TVO:n lisäaikapyynnön hylkäämistä.  

SDP on halunnut TVO:nkin luvan eduskunnan käsiteltäväksi.   

Istunnon jälkeen Vapaavuori kertoi toivovansa, että ministeri Rinne tutustuu TVO:ta koskeviin papereihin ja palaa hänen luokseen asiassa mahdollisimman pian.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi istunnon jälkeen jättävänsä hallituksen raskain mielin. Niinistön mukaan vihreiden lähtö hallituksesta on ydinvoimaäänestyksen jälkeen selvä asia, vaikka muodollinen päätös tehdään vasta viikonvaihteessa.  

Rinne ei valota aikeitaan 


SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa harkita muutaman päivän, miten edetä TVO:n ydinluvan osalta. Rinne pyysi asian tänään pöydälle valtioneuvoston istunnossa.  

Rinne kiisti toimittajille eduskunnassa viivyttävänsä ratkaisua. Kyse on hänen mukaansa siitä, että myös TVO:n lupa pitäisi käsitellä eduskunnassa, kuten tehtiin viimeksikin.  

Rinne ei suostunut arvioimaan, onko asia loppuun käsitelty ensi viikon valtioneuvoston istunnon jälkeen.   

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja