Mainos

Hallitukselta vaaditaan tukea merenkululle

Työnantaja- ja palkansaajajärjestöt vaativat yhdessä hallitusta helpottamaan matkustaja-alusten verotusta ja tukijärjestelmää. Hallitukselle tänään kirjelmöineet työmarkkinajärjestöt, varustamoyhdistykset ja MTK katsovat, että nykyisellä järjestelmällä suomalaisen merenkulun kilpailukykyä ja työpaikkoja ei voida turvata.

Järjestöjen mielestä suomalaiselle merenkulkuelinkeinolle tulisi nopeasti luoda samat toimintaedellytykset kuin lähimmissä kilpailijamaissa. Ottamalla käyttöön EU:n sallimat tukimuodot ja kehittämällä tonnistoverolainsäädäntöä olisi järjestöjen mukaan mahdollista oikaista niitä kilpailun vääristymiä, joita muiden EU-maiden tuki merenkululle on aiheuttanut työvoimakustannuksissa ja verotuksessa.

Järjestöt esittävät, että liikenne- ja viestintäministeriö sekä valtiovarainministeriö asettaisivat kaksi työryhmää, joiden tehtävänä on valmistella kiireellisellä aikataululla muutokset tukijärjestelmään ja tonnistoverolakiin. Vaatimusta perustellaan sillä, että merenkulun kansantaloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys on merikuljetuksista riippuvaiselle Suomelle huomattava.

Tukijärjestelmien eroavaisuuksista johtuen Suomessa on kuitenkin EU:n korkeimmat kustannukset ja huonoimmat mahdollisuudet uusia yhteisömaiden vanhinta aluskantaa. Kauppalaivaston osuus Suomen tavara- ja matkustajakuljetuksista on viime vuosina edelleen laskenut, mikä vähentää merityöpaikkojen lukumäärän ohella uusien alusten tilauksia.

Eri EU-maissa käyttöön otetut tukimuodot ovat johtaneet siihen, että näiden yhteisömaiden varustamot ovat tilanneet yli tuhat uutta alusta. Suomessa kehitys on ollut päinvastainen, koska täällä on tukijärjestelmien eroavaisuuksista johtuen EU:n korkeimmat kustannukset. Varustamoilla on viime vuosina ollut paineita siirtää matkustajalaivoja muiden maiden, etenkin Ruotsin lipun alle. Matkustaja-rahtialusten ulosliputtamisen Ruotsiin arvioidaan aiheuttavan Suomelle 14,5 miljoonan euron tulovajeen.

Hallitukselle toimitetun kannanoton ovat allekirjoittaneet SAK, Teollisuuden ja työnantajain TT, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, Metallityöväen liitto, Suomen Merimies-unioni, Meriteollisuusyhdistys, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Varustamoyhdistys, Ålands Redarförening sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.