Mainos

Hallitukselle luottamuslause

Vasemmistoliiton ryhmässä alkaa jälkipyykki.

Eduskuntaa

Hallitusrintaman omat rivit rakoilivat poikkeuksellisen pahasti, kun eduskunta äänesti köyhyysvälikysymyksen käsittelyn päätteeksi hallituksen luottamuksesta tänään. Opposition rinnalla epäluottamusta hallitukselle oli esittämässä neljä vasemmistoliiton, yksi sosiaalidemokraattien ja yksi vihreiden kansanedustaja.

Vastaavissa luottamusäänestyksissä tällä vaalikaudella hallitusrintama on pysynyt yhtenäisenä tai rivistä livenneitä on ollut vain yksi tai kaksi. Hallituksen köyhyyspaketin virittämä opposition epäluottamusesitys kaatui perjantain äänestyksessä luvuin 116-60.

Vasemmistoliiton ryhmästä hallitusta vastaan äänestivät Esko-Juhani Tennilä, Mikko Kuoppa, Jaakko Laakso ja Veijo Puhjo. SDP:n ryhmästä hallitukselle epäluottamusta äänesti Marjaana Koskinen ja vihreistä Merikukka Forsius.

Hallitusrintaman rakoilu oli odotettua, sillä hallituksen köyhyyspaketti on nostattanut voimakasta arvostelua myös sen omien kansanedustajien piirissä. Eturivin arvostelijoihin kuulunut vasemmistoliiton Marjatta Stenius-Kaukonen pysyi poissa koko istunnosta.

Vasemmistoliiton kansanedustajista hallitusta vastaan äänesti nyt viidesosa koko ryhmästä. Määrä on niin suuri, että asiaa tuskin voi sivuuttaa puuttumatta siihen jollakin tavalla. Tällä vaalikaudella vasemmistoliiton ryhmä ei ole toistaiseksi ryhtynyt rankaisutoimiin ryhmäpäätösten rikkojia vastaan. Edellisellä vaalikaudella noudatettu tiukka linja johti siihen, että Tennilä, Kuoppa ja Puhjo joutuivat jo vaalikauden alussa ulos ryhmästä.

"Juipit äänestävät, mutta hallitus pysyy"

Ryhmän puheenjohtaja Outi Ojala ei suostunut vielä ennakoimaan, millaisia rangaistustoimia voi olla edessä. Ryhmä käsittelee asiaa ensi viikolla.

-Ei tietenkään ole kestävää ryhmän toiminnan kannalta, jos aina samat henkilöt äänestävät ryhmän kantaa vastaan, hän sanoi. Ojala päivitteli, oliko tämä nyt oikea paikka äänestää hallitukselle epäluottamusta, kun köyhyyspaketti sentään tuo monille lisää. Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes piti nelikon irtiottoa hankalana ja myös vakavana.

-Hallitus kyllä pysyy pystyssä siitä huolimatta, että jotkut juipit äänestävät sille epäluottamusta, mutta tällainen toiminta kääntää keskustelun köyhyyden torjumisesta puoluetaktisiin kuvioihin. Siimes ei uskonut, että omien joukkojen karkaaminen tässä mitassa vaikeuttaisi vielä puolueen asemaa hallituksessa.

Tennilän protesti Lipposelle

Hallitukselle epäluottamusta äänestänyt Esko-Juhani Tennilä sanoi pettyneensä täysin siihen, ettei hallituksen köyhyyspakettiin tullut työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen korotusta.

-Lipponen aivan kylmästi torppasi Siimeksen esityksen. Minä protestoin pääministerin kylmyyttä ja kovuutta vastaan. Se ensin hämmästytti minua, sitten suututti.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.