Mainos

Hallitukselle huutia lautaskysymyksessä arkailusta

Huomenta Suomessa vierailleella valtiotieteen tohtori Jukka Tarkalla on selkeä kanta Suomen lautasongelmaan. Presidentillä ei hänen mukaansa ole enää mitään asiaa EU:n huippukokouksiin, vaan pääministerin kuuluu edustaa yksin.

Ensi tiistaina voimaan tuleva Lissabonin sopimus siirtää entistä enemmän Eurooppa-neuvostolle sellaisia asioita, jotka kuuluvat Suomessa pääministerin rooliin. Tosin sama asia on kahteen kertaan todettu myös perustuslakivaliokunnassa jo aiemmin, Tarkka muistuttaa.

- Tähän asti tässä on menetelty 'presidenttien lohdutussopimuksen' mukaisesti, jonka pääministeri Paavo Lipponen ja presidentti Martti Ahtisaari tekivät kauan aikaa sitten. Lähinnä näin on tehty sen vuoksi, että hallitus ei ole osannut nostaa kissaa pöydälle, Tarkka sanoo MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Hallituksen olisi nyt Tarkan mielestä lopetettava presidentin myötäily ja tehtävä päätös selkeässä asiassa.

- Sen vuoksi he ovat hallituksessa, että joutuvat tekemään myös hankalia päätöksiä, Tarkka jyrähtää.

Seuraava EU:n huippukokous on jo 10. joulukuuta. Jos suomalaiset eivät saa ratkaistua asiaa itse, päätös voi tulla Tarkan mukaan jopa unionin puolelta.

- Se olisi erityisen noloa. Kyllä suomalaisten pitää ryhdistyä sen verran, että hoidetaan omat asiat.

Kysymykseen haetaan ratkaisua tänään.

Presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Alexander Stubb keskustelevat asiasta tänään yhteisessä tapaamisessa.

Katso valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan haastattelu (Huomenta Suomi 27.11.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.