Hallituksella erimielisyyksiä veronalennusaikataulusta

Hallituspuolueet ovat eri lijoilla veronkevennysten aikataulusta. Mielipide-erot tulivat ilmi eduskunnassa alkaneessa keskustelussa lähivuosien budjettiraameista.

Valtionvarainministeri Antti Kalliomäen esittämät hallituksen lähivuosien talousraamit kelpasivat hallituspuolueille ilman suuria erimielisyyksiä. Veronkevennysten aikataulusta tosin oltiin hallituksessakin eri linjoilla.

- Tältä osin on syytä pitää kiinni siitä, että lisäkevennyksiä tehdään vasta, kun jo tehtyjen verokevennysten vaikutukset ovat näkyvissä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman muistutti.

Suurimpien oppositiopuolueiden puheenvuoroissa kuulsi kyllästyminen paikallaan junnaamiseen. Hallituksen 100 000 työpaikan tavoite karkaa käsistä.

- Vai mitä muuta voi sanoa siitä, että EU:lle kerrotaan että 75 prosentin työllisyysaste saavutetaan hädin tuskin vuoteen 2050 mennessä samalla kun tuo 75 prosenttia kuitenkin asetetaan täällä kotimaassa edelleen realistisen tavoitteen asemaan? Kuinka herkkäuskoisena tai hölmönä hallitus eduskuntaa oikein pitää, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes kysyi.

Kokoomus vaati edelleen veronalennusten jatkamista, mutta puheenjohtajapeli oli kuultavissa. Kari Häkämiehelle Marjo Matikainen-Kallströmin tasaveromalli ei kelpaa.

- Tuloverotuksen perusrakennetta ei pidä radikaalisti muuttaa. Se ei ole mahdollista lisäämättä keskituloisten verotaakkaa tai vaarantamatta kokoomuksen tärkeinä pitämiä hyvinvointipalveluja, Häkämies painotti.

Liikenneväylille toivottiin lisärahaa

Liikenneväylien kehittämiseen vaadittiin keskustelussa odotetusti lisää rahaa. Sampo-pankin myynnistä saadut miljoonat innostivat jopa hallituspuolueita vaatimaan kehysten avaamista liikennehankkeiden osalta.

- Tässä tilanteessa kun liikenneväylien kehittäminen on aivan välttämätöntä, niin jos oikein tulkitsen hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien tahtoa ministeri Kalliomäki, niin tässä suhteessa tätä kehystä joudutaan tarkistamaan, Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä vetosi.

Sen paremmin valtiovarainministeri kuin liikenneministerikään eivät kuitenkaan antaneet lupauksia lisämäärärahoista.

Ministereiden mukaan tilanne voi muuttua, mikäli valtio saa runsaasti myyntituloja tai liikennehankkeita rahoitetaan yksityisin varoin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat