Mainos

Hallituksella edelleen suurin huoli yritysrahoituksesta

Hallitus kantaa laman vaikutusten torjunnassa suurinta huolta edelleen yritysten rahoituksesta. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan myös työmarkkinajärjestöillä on samanlainen näkemys siitä, missä järjestyksessä asioita hoidetaan.

Vuoden ensimmäisessä lisäbudjetissa tulevien elvytysrahojen rooli on jäämässä hallituksen lamataistelussa monien kuvittelemaa vähäisemmäksi. Monet työmarkkinajärjestöjen joulukuussa esittämistä elvytyskeinoista kelpaavat hallitukselle, sillä elvytyskohteiden etsiminen ei Kataisen mukaan ole vaikeaa.

- Se on tämän konkurssin helpoin osa. Pientä haastetta tulee siinä vaiheessa, jos halutaan saada käytetyille euroille hyvä työllisyyskate, Katainen sanoi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Pääpaino hallituksen toimissa asettuukin ensi viikon alkupuolella tehtäviin yritysrahoitusta koskeviin ratkaisuihin. Katainen nosti esille myös luottamuksen kasvattamisen julkiseen talouteen. Hänen mukaansa ei ole "tähtiin kirjoitettu", että julkisen talouden uskottavuus säilyy.

Hallitus varautuu pitkään lamaan

Viime päivien arviot jo tänä vuonna tulevasta käänteestä parempaan eivät hallitusta ole vakuuttaneet. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ei tiedetä, milloin käänne saadaan aikaan.

- Joudumme tietysti ottamaan huomioon sen, että tämä kriisi saattaa olla huomattavasti pidempi mitä optimistisimmat ennusteet antavat, Vanhanen sanoi.

Edes EU-komission arvio siitä, että Suomi selviää lamasta vähemmin vaurioin kuin muut EU-maat, ei Vanhasta vakuuta. Hänen mukaansa komissio on Suomen osalta optimistinen eli Suomi ei ole mikään erityistapaus.

Työvoimakustannusten kehitystä selvitetään

Tulevista palkkaratkaisuista hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa ei paljoa puhuttu. Vanhanen kuvasi tapaamista välitapaamiseksi ja kuvaa vahvistettiin sillä, että työmarkkinajohtajat eivät tulleet tapaamisen jälkeen tiedotusvälineiden eteen lainkaan.

Vanhasen mukaan seuraava tapaaminen sovittiin maaliskuun alkuun. Siihen mennessä toimikunta laskee tulevien palkka- ja veroratkaisujen pohjaksi eri vaihtoehtojen vaikutusta inflaatioon, ostovoimaan, kilpailukykyyn, talouskasvuun ja työllisyyteen.

Vanhasen mukaan sekä hallituksen että koko talouden näkökulmasta on tärkeää, että seuraavat palkkaratkaisut luovat riittävää ennustettavuutta ja ovat myös kilpailukykyä parantavia.

STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään (sd.) mukaan hän ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) pitivät tapaamisessa esillä jonkinlaista keskitettyä tai keskitetyn kaltaista palkkaratkaisua, joka olisi voimassa vuoden 2011 lopulle. Työantajien EK ei kuitenkaan innostunut asiasta edelleenkään.

- Kun seuraavan kerran kokoonnumme maaliskuun alussa pääministerin johdolla, se on viimeisiä hetkiä saada aikaan jonkinlainen koordinoitu työmarkkinakierros, Mäenpää sanoi.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa ei käsitelty myöskään sosiaaliturvaa uudistavan Sata-komitean asioita. Keskusjärjestöt ovat kuitenkin valmistelleet yhteistä linjaa muun muassa työttömyysturvaan ja Tel-maksuun ja kertonevat siitä mahdollisesti jo torstaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.