Mainos

Hallitsevan puolueen johto kasvoi Sambiassa

Sambian hallitsevan puolueen presidenttiehdokas Levy Mwanawasa on kasvattanut ääntenlaskun edistyessä johtoaan tiukassa presidenttikilvassa.

Viime viikolla pidettyjä vaaleja varjostavat syytökset vaalivilpistä. Kun vajaat 90 prosenttia äänistä oli laskettu, Mwanawasa oli saamassa 28,8 prosenttia annetuista äänistä. Opposition ehdokas Anderson Mazoka oli saamassa 27,6 prosenttia äänistä, kertoi Sambian keskusvaalilautakunta.

Samaan aikaan sadat opposition kannattajat marssivat kaduilla osoittamassa mieltään vilpillisiä vaaleja vastaan. Mazoka ja kuusi muuta opposition presidenttiehdokasta ovat valittaneet vaaleista Sambian korkeimpaan oikeuteen. Syytösten mukaan joillakin alueilla annettuja ääniä oli enemmän kuin äänestysrekisterissä oli äänioikeutettuja, vaaliuurniin oli ahdettu ylimääräisiä äänestyslippuja, ja äänestyslippuja oli käytetty väärin.

Paikalliset vaalitarkkailijat kertoivat todistaneensa useita tapauksia, joissa kyse oli vaalivilpistä. Myös EU:n vaalitarkkailijat kehottivat viranomaisia lykkäämään uuden presidentin virkaanastujaisia siihen asti, kunnes epäilyt vilpistä on selvitetty.

Viralliset tulokset 27. joulukuuta järjestetyistä presidentinvaaleista on määrä julkistaa huomenna, ja uuden presidentin on määrä vannoa virkavalansa seuraavana päivänä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.