Poikkeuksellinen päätös: Asiantuntijalausuntoja julkistetaan Marinin koolle kutsuman hybridivaikuttamiskokouksen osallistujille

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat huomiseksi koolle keskustelemaan siitä, miten Suomi voi varautua muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen rajoillaan.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kertoo, että valiokunta päätti tänään kokouksessaan yksimielisesti julkistaa muutamia asiantuntijalausuntoja puolueiden ryhmänjohtajille ja puheenjohtajille. Purra kuvailee päätöstä varsin poikkeukselliseksi.

– Haluamme avata sellaiset asiantuntijalausunnot, joissa hyvin selkeästi kerrotaan että tietyt asiat, jotka tässä yhteydessä on puhuttu eivät ole aivan niin. Ne liittyvät siihen, minkälaisia toimivaltuuksia rajavartijoilla on ja toisaalta minkälainen on (EU:n) komission toimivalta kansallisen turvallisuuden kysymyksissä, sanoo Purra MTV Uutisille.

Purran mukaan puoluejohtajille avattavat lausunnot ovat antaneet muutamat professorit ja sisäministeriö.

Kiistan aiheena on ollut muun muassa se, voiko Suomi keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen kokonaan eli käytännössä sulkea itärajan hybridivaikuttamistilanteessa. Hallituksen mukaan ongelmana on EU-lainsäädäntö.

Lue myös:

    Uusimmat