Hallintolähde: Obama ei ole vielä päättänyt Syyria-iskusta

Länsimaiden sotilaallisen iskun Syyriaan huhutaan olevan enää päivien kysymys. Syyrian oppositio kertoi jo keskustelleensa ulkovaltojen kanssa täsmäiskujen kohteista, kuten armeijan tukikohdista, asevarastoista ja lentokentistä.

Valkoisen talon mukaan presidentti Barack Obama ei kuitenkaan ollut vielä tehnyt päätöstä Yhdysvaltojen toimista. Valkoisesta talosta korostettiin, että Yhdysvallat ei tavoittele presidentti Bashar al-Assadin hallituksen kaatamista.

Myös Britannia korosti, ettei se aio sekaantua Syyrian sisällissotaan tai pyri kaatamaan maan nykyhallintoa.

– Kyse on kemiallisista aseista. Niiden käyttö on väärin, eikä muu maailma voi katsoa sitä sivusta toimettomana, pääministeri David Cameron sanoi.

Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta muistuttaa, että mahdollinen täsmäisku Syyriaan olisi vain alkua.

– Ei Yhdysvallatkaan pysty muutamilla iskuilla konfliktia ratkaisemaan. Sen lisäksi pitää olla valmius vastata seurauksiin. Nähtäväksi jää, millaisia reaktioita mahdollinen isku herättää Syyriassa ja sen liittolaisissa, erityisesti Iranissa, Teirilä sanoo.

"Apina käsikranaatin kanssa"

Syyria ja sen liittolaiset Venäjä ja Iran ovat uhanneet vakavilla seurauksilla, jos länsivallat puuttuvat Syyrian tilanteeseen. Venäjän ulkoministeriön mukaan sotilaallinen väliintulo aiheuttaisi lisäkärsimystä Syyriassa ja katastrofaalisia seurauksia muille Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maille.

Värikkäistä kommenteistaan tunnettu Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin kirjoitti Twitterissä, että "Länsimaat käyttäytyvät islamilaista maailmaa kohtaan kuin apina käsikranaatin kanssa".

Ranskalaisen Sciences Po -yliopiston professori Joseph Bahout sanoi uutistoimisto AFP:lle, että kaikki riippuu lännen iskun laajuudesta ja tavoitteista.

– Tällä hetkellä odotan vain varoitusiskua. Silloin kukaan - (Libanonin) Hizbollah tai Iran - ei mene liian pitkälle, Bahout sanoi.

Jos länsivallat yrittävät kaataa Syyrian hallinnon, tilanne voi eskaloitua.

– Silloin ei voida poissulkea äärimmäisiäkään reaktiota, erityisesti Iranilta. Lisäksi on ainakin yksi tuntematon tekijä: Venäjä.

Eri tilanne kuin Libyassa

Ulkopoliiittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak uskoo, että länsivaltojen iskujen ensisijaisena tarkoituksena olisi osoittaa al-Assadille, että kemiallisten aseiden käytöllä on vakavia seurauksia.

– Nyt ei olla kaatamassa hallitusta, kuten Libyassa, hän sanoo.

Libyassa sotilasliitto Naton pommituksilla oli tärkeä osansa Muammar Gaddafin hallinnon kaatumisessa.

Salonius-Pasternak korostaa, että Syyrian tilanteessa on vain erittäin huonoja tai vielä huonompia vaihtoehtoja. Tilanteen kehittymistä on kuitenkin vaikea ennustaa.

– Syyrian tilanne on paljon monimutkaisempi. Libyassa Yhdysvalloilla oli kuitenkin edes minimaalinen näkemys siitä, keitä haluttiin tukea ja keitä ei. Syyriassa siitä ei ole mitään hajua.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat