Mainos

Hallinto-oikeus kumosi kaupunginjohtajan erottamisen

Kaupunginvaltuuston päätös erottaa Mäntän kaupunginjohtajan Ilkka Nikmo oli osittain lainvastainen ja syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Mäntän kaupunginjohtajan Ilkka Nikmon erottamisen. Mäntän kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden maaliskuussa erottaa Nikmon virastaan luottamuspulan perusteella.

Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginvaltuuston päätös on osittain sekä lainvastainen että syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Oikeuden päätöksen mukaan valtuuston on käsiteltävä asia uudelleen. Mäntän kaupunki joutuu korvaamaan Nikmolle tämän oikeudenkäyntikuluja.

Ilkka Nikmo erotettiin pitkällisten kiistojen jälkeen, eikä päätöstä valmistellut tilapäinen valiokuntakaan ollut yksimielinen.

Valiokunta päätyi äänin 3-2 siihen näkemykseen, että irtisanomiseen ei ollut laillista syytä tai perustetta. Mäntän kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin sanoa Nikmon irti äänin 18-9.

Hallinto-oikeuden mukaan irtisanomisen perusteluissa on riittävästi selvitetty vain sitä, että Nikmolla oli ongelmia kaupungin keskusviraston henkilöstön johtamisessa ja henkilösuhteiden hoitamisessa. Sen sijaan useat muut perusteet ovat selvittämättä ja yksilöimättä. Kuntalain mukaan erottamiseen johtavalle luottamuspulalle on oltava painavat perusteet, joita on mahdollista arvioida objektiivisesti.

Lainvastaista on hallinto-oikeuden mukaan se, että Nikmon katsottiin menettäneen luottamuksensa, koska hän ei ollut johtajasopimuksen perusteella itse irtisanoutunut virastaan. Sopimus solmittiin helmikuussa 2003 tulehtuneen tilanteen selvittämiseksi. Hallinto-oikeus toteaa, että kaupunki itse ei ollut johtajasopimuksen mukaisesti toimittanut loppuarviointia kaupunginjohtajan toiminnasta. Näin ei Nikmoakaan voitu vaatia omalta osaltaan noudattamaan sopimusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.