Mainos

Hallinto-oikeuksien ruuhkat tutkitaan

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka on lähettänyt hallinto-oikeuksille näiden työtilanteita koskevat selvityspyynnöt. Syynä pyyntöjen lähettämiselle ovat apulaisoikeuskanslerin hallinto-oikeuksien jutturuuhkista tekemät havainnot.

Kasvaneet jutturuuhkat tulivat apulaisoikeuskanslerin tietoon sekä tarkastuskäynneillä että hallinto-oikeuksien työtilastoista. Vireillä olevien asioiden määrä oli kasvanut viime vuoden lopulla kaikissa hallinto-oikeuksissa. Osassa hallinto-oikeuksia käsittelyajat olivat pidentyneet asioiden ruuhkautumisen takia. Tämä koski myös sellaisia asioita, jotka ovat kiireellisesti käsiteltäviä.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan oikeussuojan kannalta on erityisen huolestuttavaa, että esimerkiksi perhe- ja yksilökohtaista lastensuojelua, toimeentulotukea ja ulkomaalaisasioita koskevat käsittelyajat voivat venyä huomattavan pitkiksi.

Hallinto-oikeuksien työmenetelmissä on Jonkan havaintojen perusteella eroja, jotka saattavat vaikuttaa asioiden käsittelynopeuksiin.

Näistä syistä Jonkka on ottanut selvitettäväkseen hallinto-oikeuksien juttutilanteet ja käsittelyn viipymisten syyt, käsittelyn joutuisuuteen vaikuttavat työmenetelmät sekä juttujen seurantakäytännöt. Erityisesti hän haluaa selvitykset siitä, miten hallinto-oikeuksissa on järjestetty kiireelliseksi luokiteltujen asioiden käsittely ja seuranta.

Pääasiassa lukumäärätietoja Jonkka haluaa vähintään kuusi kuukautta vireillä olleista asioista, jotka koskevat toimeentulotukea, lasten huostaanotto- tai ulkomaalaisasioita. Yli vuoden vireillä olleista vastaavista, vielä ratkaisemattomista asioista hän haluaa tapauskohtaiset selvitykset. Selvitykset on pyydetty toimittamaan elokuun ensimmäiseen päivään mennessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.