Hallin kaatoluvista suuri osa jäi käyttämättä

Harmaahylkeen eli hallin metsästysvuosi päättyi heinäkuun lopussa.

Vuoden aikana Suomen rannikkovesillä kaadettiin maa- ja metsätalousministeriön saamien alustavien tietojen mukaan runsaat 200 hyljettä, lupia oli käytössä liki neljäsataa.

Se, että kiintiöstä jäi näin paljon käyttämättä, kertoo siitä kuinka vaikea metsästettävä halli on. Hylkeenmetsästystaito on myös päässyt kalastajilta ruostumaan, koska hylje oli rauhoitettu 1970-luvulta saakka.

Harmaahylkeen pyytäminen on riistanhoitoa. Tavoitteena on, että kalastajien apajille ja kalankasvattamoiden liepeille hakeutuneista hylkeistä päästäisiin eroon. Eli pyrkimyksenä on poistaa vahinkoa aiheuttavat hylkeet. Aikoinaan hylkeenmetsästys antoi tärkeän lisätienestin kalastajille.

Kuluneelle metsästysvuodelle hallin metsästyskiintiö oli 395 ja alkaneelle metsästysvuodelle kiintiötä on nostettu 490:een. Suurin lisäys metsästyskiintiöön on tullut ruotsinkielisen Pohjanmaan riistanhoitopiirin alueelle, jossa kiintiö nousi 110 kaatoluvasta 35 luvalla. Tänä vuonna piirin luvista käytettiin lähes kaikki. Pohjanmaalla onkin panostettu kovasti harmaahylkeen metsästämiseen.

Hallikanta kasvaa Suomen vesillä kymmenen prosentin vuotuisella vauhdilla.

-Kanta on ollut hyvin selkeässä kasvussa viimeiset kymmenen vuotta. Tämän kevään laskentatuloksia ei RKTL ole vielä julkaissut, mutta viime vuonna nähtiin laskennassa halleja likipitäen 16 000. Lisäksi on arvioitu että 20-40 prosenttia olisi näkymättömissä. Realistinen arvio hallikannasta on tällä hetkellä noin 20000 yksilöä, ylitarkastaja Sauli Härkönen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Uros painaa 300 kiloa

Harmaahylkeen metsästys on sallittua kaikkien meren rannikkoon rajoittuvien riistanhoitopiirien alueilla. Hallin lisäksi myös Itämeren norppa on metsästyslain mukainen laji. Norppien pyyntiin ei ministeriöstä kiintiöitä ole kuitenkaan annettu, eli niiden pyynti on kiellettyä.

Eri puolella rannikkoa ovat riistanhoitopiirit järjestäneet useita seminaareja, joissa hylkeitä ampuville metsästäjille on kerrottu eri mahdollisuuksista saaliin hyödyntämisessä. Tilaisuuksissa on kerrottu vanhoista hyödyntämistavoista ja mietitty uusia.

-Kyllä meillä on se vakaa käsitys, että ne jotka luvan saavat ja lähtevät metsästämään, niin he myöskin saaliinsa hyödyntävät. Aina tarkoituksena on, että saalis otetaan talteen. Tavoitteena on tämän takia se, että hylje ammutaan luodolle eikä veteen, jossa se uppoaa, Härkönen sanoo.

Uros saattaa kasvaa yli kaksi metriä pitkäksi ja painaa yli 300 kiloa. Täysikasvuinen naaras painaa noin sata kiloa. Hallin metsästäminen on sallittua tämän vuoden loppuun asti. Vuodenvaiheesta huhtikuun 16. päivään halli on rauhoitettu, kun emot synnyttävät poikasiaan jäälautoille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat