Halkopino ajoi multiallergikon evakkoon

Hämeenlinnalainen Heli Hirvonen on asunut nyt yli puoli vuotta evakossa halkopinon takia. Konekuivatut halkosäkit levittivät hänen kotiinsa homeitiöitä viime vuoden lokakuussa, ja tekivät siitä asuinkelvottoman.

Heli Hirvonen on jo vuosia sairastanut home- ja kosteusvaurioihin liittyviä yliherkkyysoireita ja esimerkiksi vaikeahoitoista astmaa. Hän on tottunut olemaan tarkka. Yleensä hän ostaa polttopuunsa yksityiseltä, mutta viime lokakuussa teki poikkeuksen.

– Sairastuminen oli tapahtunut jo vuosia sitten työpaikan homeesta, mutta viimeisin käänne tapahtui, kun poikani haki luvallani konekuivattuja halkosäkkejä paikallisesta Kodin Terra -liikkeestä. Puiden piti olla hyviä, myytiinhän niitä sisätiloissa sisustusliikkeessä, jolloin ne ovat turvallisia, Heli Hirvonen kuvailee.

–Toimme puut hirsitaloni kylmälle lasikuistille illalla ja aamulla sitten avasin oven ja havaitsin, että kuistilla haisee. Äkkiä ovi kiinni, ja soitto liikkeeseen. Liikkeestä myönnettiin, että puut ovat homeessa. He olivat huomanneet säkkejä avatessa, että puut homeessa ja siitä huolimatta ne oli siirretty liikkeeseen sisälle.

Allergiat piinanneet jo vuosia

Monikemikaaliallergia, homeallergia, sekä kosteus- ja mikrobiammattiastma. Siinä lyhyesti Hirvoselle diagnosoidut sairaudet. Mikrobiammattiastman on diagnosoinut työterveyslaitos ja muut diagnoosit on tehnyt asiantuntijalääkäri monta vuotta sitten.

Työpaikan kautta alkaneet oireet olivat tehneet elämästä vaikeaa, mutta koti oli vielä turvallinen multiallergioista kärsivälle Hirvoselle.

– Minulle toki tulee pienistäkin määristä oireita, ja olenkin varovainen mitä hankin ja mistä hankin. Eivätkä ne puut edes olleet huonetilassa, mutta näissä koivuklapeista otetuista pintanäytteistä selvisi, että homemäärät olivat käsittämättömän suuret.

Puusäkeistä sai oireita myös Hirvosen terveet lapset. Perhe nosti halot talon edustalle, mistä liikkeen työntekijät hakivat ne. Hirvonen luuli, että episodi oli siinä vaiheessa ohi.

– Luulin, että kaikki oli taas hyvin. Pikkuhiljaa kuitenkin talon eri raoista, ikkunoiden, ovien raoista hometta tuli sisälle asuntoon ja lähti leijailemaan kaikkialle. Kun pidimme ikkunoita auki, niin tuntui, että olo helpotti, mutta heti jos ikkunat olivat kiinni ja lämpötila huoneessa normaali, niin oireet voimistuivat, kuvailee Hirvonen.

Hirvonen toimi nopeasti. Hän haki apua ja oli jo saman päivän aikana yhteydessä esimerkiksi puuklapit myyneen Kodin Terran toimitusjohtajaan.

– He tekivät siitä omalle vakuutukselleen vastuuvahinkoilmoituksen. He myönsivät, että virhe on tapahtunut. Me jouduimme silti evakkoon. Evakkoon kun lähdettiin, niin suihkun kautta uusiin vaatteisiin ja kaikki muu jäi kotiin ja pihalle autoa myöten. Entisestä elämästä ei ole jäljellä mitään, Hirvonen toteaa.

Vakuutusyhtiö tutkii yhä

Vakuutus on ilmoituksesta lähtien selvittänyt ja tutkinut tapausta. Esimerkiksi asunnossa on tehty kosteuskartoitus ja muita mittauksia. Niiden perusteella havaittiin, että ongelmat johtuivat halkosäkeistä.

– Vakuutusyhtiö on luvannut myrkyttää autoni, kiinteistön ja irtaimiston. Siihen on tarjottu ensin tiettyä kemikaalia ja sitten mietitty jotain muuta vaihtoehtoa. Minun tiedon mukaan kemikaalien epäillään aiheuttavan uusia sairauksia ja lääkärin kanssa keskustelimme, että se ei ole turvallinen vaihtoehto minulle.

Hirvonen tietää, että homesairaudet ovat suhteellisen uusia sairauksia, joita ei kaikilta osin ymmärretä. Hän otti selvää kemikaalisista puhdistuksista. Lopputuloksena on yhä tähän päivään jatkuva evakko eri hotelleissa ja hirsimökeissä.

– Vakuutusyhtiöstä ei ole otettu vastuuta tilanteestani. Nyt asun hirsimökissä, josta joudun lähtemään kuun vaihteessa, eikä seuraavasta evakko-osoitteesta ole tietoa. Evakkoasunnon löytäminen on vaikeaa, eikä apua ole löytynyt, hän kertoo.

Asia on vakuutusyhtiössä osittain kesken. Vakuutuspäätös on tehty vain myrkytysten osalta, kustannukset ovat edelleen Hirvosen omalla vastuulla.

– Minulla on asianajaja, joka yrittää ratkaista nyt asiaa yhdessä vakuutusyhtiön kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat