Mainos

Hakkerit iskivät ilmastotutkijoiden posteihin

Hakkerit ovat tunkeutuneet maailman johtavan ilmastotutkimuslaitoksen työntekijöiden sähköposteihin.

Iso-Britanniassa sijaitsevan East Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikön (CRU) tutkijoiden henkilökohtaiset sähköpostit ilmestyivät internetiin eilen. Tänään yliopiston edustaja vahvisti, että tiedot hakkeroinnista pitävät paikkansa.

- Materiaalin runsaan määrän vuoksi emme voi kuitenkaan sanoa varmasti, onko kaikki internetissä oleva materiaali aitoa, edustaja korosti.

Tapauksen poliisitutkinta on kesken, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan.

CRU on yksi maailman johtavista ilmastonmuutoksen tutkimuslaitoksista. Sen erityisalaa on ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen, ja sillä on ollut suuri rooli esimerkiksi kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raporteissa.

Asiantuntijoiden mukaan joulukuinen Kööpenhaminan ilmastokokous lisää myös hakkereiden kiinnostusta ilmastoasioihin. Myös CRU:n asiantuntijarooli kasvaa kokouksen lähestyessä.

Internetin keskusteluryhmissä sähköposteja on puitu kiivaasti. Monessa keskustelussa väitetään, että sähköposteissa tutkijat pohtivat avoimesti moraalisia ja juridisia ongelmia, joita syntyy heidän tieteellisten havaintojen muokkaamisesta sopivammaksi nykyiseen poliittiseen ilmapiiriin. Tämä tarkoittaa siis uhkakuvien korostamista.

- Ilmastonmuutokseen liittyy intohimoisia mielipiteitä molempiin suuntiin, ja on olemassa ihmisiä, jotka yrittävät lyödä toisen ryhmän mielipiteet, sanoo BBC:n haastattelema IT-turvallisuusasiantuntija Graham Cluley.

Helsingin yliopiston ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola sanoo Ilta-Sanomille, että uutiset ilmastotutkijoiden väitetystä koordinoidusta vääristelystä perustuvat aitoihin sähköposteihin.

Professori Korhola kertoo tuntevansa viesteissä esiintyvät tutkijat henkilökohtaisesti. Hän on selannut sähköposteja ja sanoo olevansa järkyttynyt siitä, että tietojen sorvaus vaikuttaa olleen niin tietoista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.