Mainos

Häkävaroitin pelastaa ihmishenkiä

Viime päivien ikävät uutiset palokuolemista ovat saaneet ihmiset ostamaan häkävaroittimia. Häkämyrkytys on yleisin tulipalossa menehtyneiden kuolinsyy.

Helmikuu on ollut palokuolemien osalta synkkä. Alkuvuoden aikana jo 21 henkilöä on menehtynyt tulipalossa. Osa heistä on kuollut häkämyrkytykseen.

Useimmiten tulipalossa menehdytään häkämyrkytykseen. Ainoastaan palovaroitin on tällä hetkellä pakollinen. Runsaat palokuolemat ovat kuitenkin saaneet häkävaroittimien kysynnän kasvamaan.

Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu- Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että tulipalossa jo muutama hengenveto häkää voi tappaa.

Häkävaroitinta ei ole vielä kovinkaan monessa kodissa, mutta niiden kysyntä on alkanut kasvaa viime päivien ikävien uutisten myötä.

Häkä on palokaasuista vaarallisin, ja sitä on vaikea havaita ilman varoitinta. Paloturvallisuuslaitteita myyvän Pauli Moilanen Oy:n toimitusjohtaja Mikko Moilanen kertoo, että häkä ei maistu eikä näy.

- Häkä on muutenkin hankala aine, sillä häkään tuupertunutta henkilöä on vaativaa elvyttää, Moilanen jatkaa.

Huoneistopalossa olosuhteet muuttuvat hengenvaarallisiksi 2-3 minuutin aikana. Varoitin pitäisi olla kodin jokaisessa kerroksessa. Myös makuuhuoneeseen tulisi asentaa oma varoitin.

Suurella osalla kotitalouksista on palovaroitin, mutta liian usein se makaa jossain toimintakunnottomana. Varoittimessa on testinappula, jota kannattaa säännöllisesti painaa, jotta tietää, onko laite kunnossa. Varoittimen sijoittamisesta saa neuvoja joko myyjiltä tai paloviranomaisilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.