Mainos

Häkämies: Yleisestä asevelvollisuudesta emme luovu

Ruotsi luopui heinäkuun alussa yleisestä asevelvollisuudesta ja siirtyy palkka-armeijaan. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) mukaan hyvä yhteistyö länsinaapurin kanssa jatkuu, mutta samanlaista ratkaisua ei ole luvassa Suomeen.

- Ruotsi on luopunut yleisen asevelvollisuuden lisäksi alueellisesta puolustuksesta. Nämä molemmat ovat Suomessa puolustusajattelun perusasioita. Ruotsin tie ei ole Suomen tie, vaan asevelvollisuus tulee säilyttämään paikkansa, Häkämies sanoi MTV:n SuomiAreenassa.

Ruotsin ratkaisun taustalla on strateginen arvio siitä, että Ruotsilla ei ole yleistä asevelvollisuutta edellyttävää turvallisuusuhkaa. Häkämiehen mukaan Suomen tilanne on toinen.

- Suomi ja Ruotsi poikkeavat toisistaan jo historiallisista syistä. Ruotsi on panostanut jo pitkään kansainvälisiin tehtäviin, kun meillä taas kriisinhallinta on hyvin pieni osa budjetista. Me tarvitsemme uskottavan puolustuskyvyn ja liittoutuminen on toistaiseksi poissuljettu ratkaisu. Tätä mieltä tuntuu myös suuri osa kansalaisista olevan.

Häkämies ei kannata valikointia

Suomessakin on keskusteltu siitä, että armeijan menijöitä tulisi valikoida, jotta keskeytysmäärät saataisiin pienemmiksi. Häkämies ei ajatuksesta innostu.

- Minusta se, että koko ikäluokka kutsutaan eikä valikoida ketään, on vahvuus. Se on puolustusratkaisu, jonka lisäksi sillä myös hitsataan yksi ikäluokkaa yhteen. Tälle ajatukselle on myös kansalaisten ja eduskunnan tuki.

Häkämiehen mukaan nuorten miesten huonoa kuntoa on pyritty parantamaan erilaisin toimenpitein. Myös muuhun sopeutumiseen on kiinnitetty huomiota.

- Monelle nuorelle armeija on ensimmäinen paikka, jossa on todella tiukat säännöt. Kuudelta herätään ja seitsemältä mennään aamupalalle, olipa nälkä tai ei. Se on monelle nuorelle vaikeaa. Voimme kuitenkin olla ylpeitä nuoristamme. Yli 70 prosenttia ikäluokasta suorittaa varusmiespalveluksen aivan erinomaisella tavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.